Eén van de vakantietips voor mensen met reuma is om een (internationaal) medicijnpaspoort bij je apotheek te halen. Met een medicijnpaspoort kun je laten zien dat je de medicijnen echt nodig hebt. Neem genoeg medicijnen mee voor de hele vakantieperiode. Bewaar medicijnen altijd zoveel mogelijk op een koele, donkere plek.

Koelen van medicijnen

Sommige medicijnen, zoals biologicals, moet je gekoeld bewaren. Dat kan op meerdere manieren. Als je gaat vliegen bijvoorbeeld, kan de stewardess ze in de koelkast van het vliegtuig leggen. Bewaar ze niet in het bagageruim van het vliegtuig, daar wordt het erg koud. Je medicijnen kunnen er bevriezen en dan werken ze minder goed. Reis je met een bus? Er is meestal een koelkast aan boord. Ga je met de auto? Leg dan een koeltasje met koelelement onder je stoel. Daar is het ’t koelst. Leg je medicijnen zeker niet in de zon.

Vakantietips voor kamperen met reuma

Ga je kamperen en gebruik je zetpillen, crèmes of oogdruppels? In een tent of caravan kan het erg warm worden. Door de warmte kunnen deze medicijnen bederven. Bewaar ze daarom ook in een koelbox of een koel-etui. Soms kun je medicijnen niet gekoeld bewaren, bijvoorbeeld als je een tocht met je rugzak gaat maken. Overleg dan met je arts of je tijdelijk kunt overstappen op medicijnen die je niet gekoeld hoeft te bewaren.

Vervoer van medicijnen in de handbagage

Als je gaat reizen, houd dan je medicijnen en je medicijnpaspoort altijd bij elkaar in je handbagage. Mocht je gaan vliegen: houd er dan rekening mee dat er vaak streng wordt gecontroleerd op vliegvelden. Daarom is het verstandig om bij het inchecken te melden dat je spuiten en naalden bij je hebt.

Medicijnen die onder de Opiumwet vallen

In veel landen is het bezit en het gebruik van medicijnen, die onder de Opiumwet vallen, verboden. Op overtreding van die wet staan strenge straffen. Medicijnen die onder de Opiumwet vallen, zoals medicijnen bij ADHD, sterke pijnstillers en slaap- en kalmeringsmiddelen, kun je dus niet zomaar meenemen naar het buitenland. Daarvoor heb je een Schengenverklaring nodig of een Engelstalige medische verklaring met eventueel een Apostillestempel.

Kijk hier voor meer informatie op: https://www.hetcak.nl/regelingen/medicijnen-mee-op-reis