Het is belangrijk om te weten of een vaccinatie goed werkt als afweeronderdrukkende medicatie wordt gebruikt. Mensen met een minder goed functionerend immuunsysteem lopen immers een hoger risico op complicaties bij een Covid-19-infectie. Daarom faciliteert ZonMw acht studies die zich richten op de werking van Covid-19-vaccins bij deze patiëntgroepen. Met deze kennis kunnen patiënten, behandelaars en beleidsmakers goede keuzes maken in de vaccinatiestrategie.

Risico’s afweeronderdrukkende medicatie voor vaccinatie

Als je afweersysteem minder goed werkt, loop je een hoger risico om ziek te worden van Covid-19. Het is daarom belangrijk om te onderzoeken hoeveel antistoffen je aanmaakt na vaccinatie tegen Covid-19. Te weinig antistoffen zorgen ervoor dat iemand niet genoeg beschermd is. Een van de studies van ZonMw, het T2B-onderzoek, richt zich op mensen die afweeronderdrukkende medicatie gebruiken.

T2B-onderzoek

Het T2B-onderzoek bekijkt de antistoffen van mensen die afweeronderdrukkende medicatie gebruiken. De onderzoekers vergelijken deze met de antistoffen van mensen die deze medicatie niet gebruiken. De resultaten zijn positief. De meeste mensen maken namelijk genoeg antistoffen aan tegen Covid-19. Deze mensen zijn dus goed beschermd na de vaccinatie. Als iemand besmet wordt, zorgt dat bovendien vaak niet voor een ziekenhuisopname. Mensen die afweeronderdrukkende medicatie gebruiken hebben meestal weinig symptomen. Daarnaast verloopt de besmetting vergelijkbaar als bij gezonde mensen. Alleen mensen die anti-CD20-remmers gebruiken, zoals rituximab, maken minder antistoffen aan. Daarom raden de onderzoekers deze mensen aan een extra derde vaccinatie te nemen. Daardoor maken zij meer antistoffen aan. Ook bij sommige andere medicatie kan een extra vaccinatie helpen. Deze extra vaccinatie moet gevolgd worden door de booster vaccinaties.

Kennis delen 

De kennis uit de acht verschillende onderzoeken worden met elkaar gedeeld. De studies hebben dezelfde protocollen en meetmethoden. Daardoor zijn ze gemakkelijk te vergelijken. Op die manier kan de kennis snel worden toegepast en kunnen kwetsbare mensen beter worden beschermd.

Verwachte resultaten 

Alle acht studies lopen op dit moment nog. Het T2B-onderzoek gaat verder kijken naar de antistoffen van mensen die afweeronderdrukkende medicatie gebruiken. De onderzoekers willen weten of deze antistoffen over de tijd veranderen. Nieuwe resultaten kunnen hopelijk aangeven wat precies meespeelt bij het aanmaken van antistoffen. Zo is het effect van de vaccinatie in de toekomst beter te voorspellen. Daardoor kunnen de onderzoekers mensen met een verstoord afweersysteem beter adviseren over hun vaccinaties. Zo zijn zij beter beschermd tegen Covid-19.

Meer informatie over dit onderwerp vind je hier