In maart 2021 zei Lisa van Essen (23) in ReumaMagazine: “Het is niet vanzelfsprekend dat je ‘gewoon’ gezond bent.” In dat jaar zette ze met haar medestudenten het evenement Voor reuma in beweging in de steigers. Iceman Wim Hof werkte daar belangeloos aan mee. Lisa weet als geen ander door haar jeugdreuma hoe belangrijk gezondheid is.

‘Ik bepaal zelf wat ik kan doen’

“Kinesiofobie is het wetenschappelijke woord voor 'angst voor bewegen'. Zelf hoor ik daar heel weinig over. Toen ik vier jaar was, werd er bij mij jeugdreuma (JIA) geconstateerd. Jaren gingen voorbij waarin ik niet mocht sporten of niet mee kon doen met andere kinderen. Tot een arts in 2015 verklaarde dat ik gewoon pijn heb, doordat mijn knie zo verzwakt is. De ontstekingswaarden waren al jaren heel laag tot niet aanwezig. De fysiotherapeut leerde mij hoe leuk fitness is. Het gevoel dat ik sterk ben en zelf bepaal wat ik wel en niet kan doen. Dat voelde heel erg goed. Zo goed, dat ik in 2019 begonnen ben met de sportopleiding Sportkunde op de Hogeschool van Amsterdam (HvA). Dit had ik me een paar jaar geleden niet kunnen voorstellen. Afgelopen jaar is reuma helaas weer teruggekomen, chronisch, maar ik ga door met mijn passie: sport.”

‘Anderen helpen’

Soms had Lisa wel extra steun in de rug willen hebben. “Dan kwam die pijn weer terug in mijn knie waar de reuma (inactief) zit. Komt de reuma terug? Maar de vele klachten die ik heb overgehouden aan vroeger, weerhouden mij niet om te blijven sporten. Op mijn opleiding doe ik een extracurriculair programma voor ondernemerschap. Ik wil graag vanuit mijn kennis en passie gebruiken om anderen te helpen. Ik doe nu onderzoek naar mijn doelgroep. Hoeveel mensen voelen deze angst ook van een ziekte in het verleden of een blessure? Ik wil graag helpen en ik hoop dat jullie mij ook willen helpen.”

Doe mee! Mail Lisa (Lisa.van.essen@hva.nl) of app naar 06-25083989.  Lisa neemt contact met je op.