“Hoeveel ik ook slaap en uitrust, soms word ik wakker alsof ik een hele week niet heb geslapen!” Matty zijn beleving van jeugdreuma uit. Hoe z'n benen soms niet willen spelen. Dat hij wel eens in de klas zomaar in slaap viel en dat de juf dacht dat ie eerder naar bed moest (hallooo dat deed ie al!). De eerste keer in het ziekenhuis. Wat er allemaal gebeurt in het ziekenhuis (bloedprikken blijft een beetje eng, maar gelukkig gaat z'n knuffel mee). Zijn medicijnen en dat zijn benen af en toe op vakantie zijn…
Alle leden van de Jeugdreumavereniging tot en met zes jaar kregen het boekje gratis opgestuurd. Binnenkort vind je het boekje van Matty ook in de wachtkamer van de grotere ziekenhuizen in Nederland.

Jeugdreuma als verzamelnaam

Juveniele Idiopathische Artritis (JIA) is een verzamelnaam voor alle chronische gewrichtsontstekingen bij kinderen. Dit wordt ook wel jeugdreuma genoemd. Als je voor je 16de levensjaar een reumatische aandoening krijgt, valt dit onder de noemer jeugdreuma. Dit blijft zo heten, ook wanneer je 17 jaar of ouder wordt.
Jeugdreuma is een auto-immuunziekte. Dit houdt in dat er afweercellen zijn die zich tegen het eigen lichaam richten. Hierdoor ontstaan er bij jeugdreuma ontstekingen in de gewrichten. Deze zijn onder andere te herkennen aan pijn, gezwollenheid en warmte. Langdurige ontstekingen kunnen zorgen voor verlies van de gewrichtsfunctie. Er zijn verschillende vormen van jeugdreuma. De ziekte kan veel effect hebben op het dagelijks functioneren. Niet alleen door pijn en beperkingen in je bewegingen, maar ook door de moeheid die gepaard gaat met deze ziekte. 

Kids & Teens

Heb je zin om te kleuren met Matty? Het heuse Joepie-Boe! te spelen? Of om hem te helpen met de puzzels? Op de website van de Jeugdreumavereniging vind je verschillende leuke kleurplaten en puzzels om uit te printen!