In ReumaMagazine 5 lees je over Kerim. Over hem en zijn behandelaars gaat dit dossier. Kerim vertelt niet alleen zelf zijn verhaal, maar ook de reumatoloog, reumaverpleegkundige, fysiotherapeut, ergotherapeut en maatschappelijk werker komen aan het woord. Zij haalden met hun geïntegreerde aanpak Kerim uit de neerwaartse spiraal.

EULAR 2021

Er staat natuurlijk nog meer in ReumaMagazine 5. Begin juni vond – digitaal - de grote EULAR-conferentie plaats, waar iedereen in Europa die iets met reuma doet, bij elkaar komt. Dat was een goede aanleiding om eens te kijken waar de reumazorg anno 2021 staat. Wat kunnen we wel, wat kunnen we niet? En hoe groot is de impact van het coronavirus op de reumazorg? Prof. dr. Jaap van Laar, lid van het Scientific Committee van EULAR, laat zijn licht erop schijnen.

Patiëntvertegenwoordiger Maarten de Wit maakte voor EULAR de balans op van twintig jaar patiëntenparticipatie bij wetenschappelijke onderzoek. Wat is er bereikt en wat nog niet? “Over het nut ervan wordt niet meer getwijfeld.”

PROMs in de spreekkamer

Wat vinden reumapatiënten een belangrijke verandering in hun ziekteactiviteit over de tijd heen, wat is het doel wat ze willen bereiken met hun behandeling en hoe kun je dat allemaal goed meten? Clinical Data Scientist Jos Hendrikx onderzocht hoe je samen beslissen in de spreekkamer kunt ondersteunen met behulp van PROMs, Patient Reported Outcome Measures. Aansluitend daarop vertelt Marieke Spijk over haar onderzoek naar het antwoord op de vraag of ziekteactiviteit gestuurd behandelen voldoende is doorgedrongen in de spreekkamers van de reumatologen. Kunnen RA-patiënten hier zelf invloed op uitoefenen?

Reumamedicijnen en het warme weer

Bijzonder hoogleraar Farmacie Bart van den Bemt zet op een rij hoe je in de zomer moet omgaan met je reumageneesmiddelen. Hoe tackel je de invloed van het warme weer op je medicijnen?

Dit en meer lees je in ReumaMagazine 5 (augustus 2021).

Kijk ook eens op Reuma van A tot Z!