De stichting staat inmiddels op eigen benen en heeft succesvol een eigen app gelanceerd. De gelijknamige Hospital Hero app is zelfs zo succesvol in gebruik dat deze ook ingezet kan worden in andere ziekenhuizen. De animo hiervoor is groot.

Verstopte dieren

De Hospital Hero app is bedacht door Nicole Donkel en Veronique van Noort, twee kinderverpleegkundigen van het WAKZ, het kinderziekenhuis van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC). De gratis app begeleidt sinds 2021 kinderen van 4 tot 10 jaar op een leuke en speelse manier voor, tijdens en na hun zorgreis in het WAKZ. Zo kunnen ze in de app met het door hun gekozen dier thuis alvast een handeling oefenen, zoals het meten en wegen. Eenmaal in het ziekenhuis biedt de app veel afleiding. Kinderen kunnen op zoek naar virtuele dieren door QR-codes te scannen. Deze zijn verstopt in verschillende ruimtes op de polikliniek.

Sinds juni dit jaar is het Haagse Juliana kinderziekenhuis aangesloten als proeftuinziekenhuis. “Kleine technische uitdagingen hebben we hiermee kunnen tackelen, waardoor onze app nu klaar is voor bredere uitrol”, voegt Poot toe. 

Goede aansluiting op zorgreis kinderen

Een belangrijk verschil met soortgelijke initiatieven is dat in de Hospital Hero app de hele zorgreis van het kind centraal staat. “Wij kijken niet alleen naar het moment dat het kind in de behandelstoel zit, maar juist ook naar alle momenten eromheen: voorafgaand, tijdens en erna. Want als we kijken hoe gespannen kinderen en hun ouders binnenkomen, dan denken we juist daar een deel van de spanning te kunnen beperken”, legt Nicole Donkel uit.

De app is mede tot stand gekomen dankzij een schenking aan het project ‘Glimlach’ van de stichting Kinderziekenhuizen van Oranje

Ziekenhuizen die de app ook willen gebruiken, kunnen zich melden bij Hospital Hero.