De typische patiëntenreis voor iemand met een ANCA-geassocieerde vasculitis (AAV) is een enkel A4-tje dat het verloop van AAV schetst vanuit zowel medisch als psychosociaal perspectief. ANCA-geassocieerde vasculitis (ANCA Associated Vasculitis, AAV) is een groep van drie vormen van vasculitis waarbij een relatie is aangetoond tussen de ziekte en de aanwezigheid in het bloed van zogenaamde ANCA. ANCA staat voor Antineutrofiele cytoplasmatische antistoffen, een type antistoffen dat zich richt tegen het eigen lichaam, namelijk tegen neutrofiele granulocyten, een type witte bloedcel. Die drie ziektes zijn GPA, MPA en EGPA. 

De typische reis van een AAV-patiënt

Een simpel A-4tje dient als ‘consultkaart’ bij het gesprek tussen de dokter en een patiënt met een ANCA-geassocieerde vasculitis. Een A4-tje dat je als patiënt en mantelzorger mee naar huis kunt nemen om nog eens in gewone mensentaal na te lezen wat je overkomt en kunt verwachten. Een A4-tje ook dat je kunt gebruiken om snel en simpel aan je omgeving uit te leggen hoe je ziekte wordt behandeld en wat dat met je doet. Klik hier om de consultkaart van de Vasculitis Stichting te downloaden.

EGPA

EGPA (Eosinofiele Granulomatose met Polyangiitis) is een ANCA-geassocieerde vasculitis en wordt vaak voorafgegaan door een (jarenlange) fase met astma, neuspoliepen of veelvuldige ontstekingen van de bovenste luchtwegen.

GPA

GPA staat voor Granulomatose met Polyangiitis en werd voorheen de ziekte van Wegener genoemd. Het is een primaire systemische vasculitis, dat wil zeggen een auto-immuunziekte waarvan de oorzaak onbekend is (primair) en die wordt gekenmerkt door ontstekingen van de binnenwanden van de kleine bloedvaten (vasculitis). Deze ontstekingen kunnen zich in in het hele lichaam voordoen (systemisch).

MPA

MPA (Microscopische PolyAngiitis) is een primaire systemische vasculitis, dat wil zeggen een auto-immuunziekte waarvan de oorzaak onbekend is (primair) en die wordt gekenmerkt door veel ontstekingen (poly-angiitis) van de kleine (microscopische) bloedvaten. Dit kan zich in het hele lichaam voordoen (systemisch).

Wil je meer weten over reuma? Kijk dan in de rubriek Reuma van A tot Z.