Patient Partners zetten zich in voor een vroege diagnose van reumatoïde artritis met een uniek onderwijsprogramma: mensen met reumatoïde artritis worden opgeleid tot docenten. In een kort en duidelijk filmpje kun je zien hoe Patient Partners worden opgeleid en werken.
Een vroege diagnose en effectieve behandeling van reumatoide artritis (RA) kan onherstelbare gewrichtsschade voorkomen en een veel beter toekomstperspectief creëren. Al decennialang helpt de stichting Patient Partners Nederland met praktijkonderwijs artsen om dit doel te bereiken. Een Patient Partner-docent geeft instructies over onderzoekstechnieken van de gewrichten. De (aankomend) arts leert deze technieken en oefent deze op de docent. Vaak kunnen de ontstekingen en standsafwijkingen daadwerkelijk worden bekeken en onderzocht omdat alle docenten zelf reumatoïde artritis hebben. Het onderwijs wordt in kleine groepen van drie tot vijf studenten gegeven om zoveel mogelijk studenten en artsen de kans te geven iemand met RA te onderzoeken.

Zelf diagnose reumatoïde artritis

Patient Partners hebben zelf de diagnose reumatoïde artritis (RA). Zij zijn speciaal opgeleid om artsen, huisartsen, artsen in opleiding, studenten geneeskunde en reumaverpleegkundigen te scholen in het onderzoek van de gewrichten op de aanwezigheid van afwijkingen die kenmerkend zijn voor RA. Patient Partners vertellen hoe RA voelt, wat de verschillen zijn met andere gewrichtsproblemen en waar je als onderzoeker op moet letten. Daarnaast kunnen zij als geen ander overbrengen welke fysieke en psychosociale gevolgen de ziekte heeft voor het dagelijks leven van iemand met reumatoïde artritis.
Het Patient Partners-programma is rond 1992 in de Verenigde Staten ontwikkeld door het Southwestern Medical Center van de University of Texas in samenwerking met Searle/Pfizer. Het Reumafonds, de Nederlandse Vereniging voor Reumatologie (NVR) en de Reumapatiëntenbond hebben in de jaren negentig van de vorige eeuw het initiatief genomen tot overname en organisatie van het project in Nederland. Het project ging begin 1997 van start onder auspiciën van de Reumapatiëntenbond. Na opheffing van de bond heeft men besloten het project onder te brengen in een zelfstandige stichting. Op 13 juli 2012 is de stichting Patient Partners Nederland opgericht. Jaarlijks verzorgt de stichting onderwijs voor ongeveer 1.600 toekomstige artsen en andere zorgverleners.

Interesse? Kijk op patientpartners.nl.