“Hoewel we in een compleet andere situatie zitten dan vorig jaar blijft het spannend om een evenement als het Bechterew volleybaltoernooi te organiseren”, zegt het bestuur van Stichting Axiale SpA Nederland. “Veel mensen zijn inmiddels gevaccineerd, hebben een booster gehad of zijn van corona genezen. In 2020 en 2021 zaten we in april nog met veel beperkende maatregelen, pas in de zomermaanden mocht er vaak meer. Daarom kozen wij ervoor ons toernooi te verplaatsen naar 25 juni 2022! Wij verwachten dat we dan met weinig beperkingen het toernooi kunnen organiseren.”

Internationale Bechterew volleybaltoernooi

Stichting Axiale SpA Nederland organiseert een keer per jaar het internationale Bechterew volleybaltoernooi, bedoeld voor mensen met axiale spondyloartritis (axiale SpA) . Op acht velden doen zo’n 250 tot 300 spelers mee. De bal is lichter en ook de spelregels zijn aangepast. Meedoen is belangrijker dan winnen. Mensen met axiale SpA worden door dit toernooi gemotiveerd een jaar lang goed te oefenen. Bewegen is essentieel voor mensen met deze aandoening. 

Ander karakter

Het toernooi krijgt dit jaar een iets ander karakter. Dat komt omdat er de afgelopen jaren veel is gebeurd. Door Covid-19 hebben ook veel mensen met axiale SpA minder kunnen bewegen. De kans is groot dat ze in conditie achteruit zijn gegaan. Ook bij de reuma- en bechterew patiëntenverenigingen is er nogal wat veranderd. Door de strategie van ReumaNederland en een vergrijzing in de besturen zijn er meerdere verenigingen en oefengroepen opgeheven. Dat  kan voor het volleybaltoernooi betekenen dat teams niet meer bestaan of incompleet zijn. De stichting benadrukt dat iedereen mee kan blijven doen. Als individu, duo, team of in welke samenstelling dan ook. Het op een gezellige manier met elkaar bewegen blijft de hoofdzaak. Misschien wordt juist dát deel van het karakter van het toernooi nu wel extra benadrukt.

Meer informatie over het volleybaltoernooi staat op de website. Schrijf je nu in. De Stichting Axiale SpA Nederland rekent op een grote opkomst.