Dieneke Haverkort heeft een voorliefde voor het Afrikaanse continent. Het gezin waar zij deel van uitmaakt, heeft er jarenlang gewoond en gewerkt. “Zelf ben ik in Nederland geboren, maar ik heb door mijn familie liefde voor Afrika ontwikkeld. Ik ben er vaak geweest, heb er stage en co-schappen gelopen, familie bezocht en ben door verschillende landen gereisd”, vertelt ze enthousiast.
Haar hart ging meteen sneller kloppen toen ze via het Radboudumc de mogelijkheid kreeg om het Kilimanjaro Christian Medical Centre (KCMC) te helpen met het opzetten van reumazorg in Noord-Tanzania. De universitaire ziekenhuizen werken op verschillende medische gebieden nauw met elkaar samen. In mei vloog ze met een groep internisten mee naar het KCMC voor de eerste oriënterende gesprekken.
“De prioriteit van de gezondheidszorg in Afrika heeft lange tijd bij het bestrijden van infectieziekten gelegen, zoals malaria en hiv”, vertelt Haverkort. “Nu deze ziektes beter behandelbaar worden en Afrika steeds verder verstedelijkt, komt er meer aandacht voor niet-overdraagbare aandoeningen, zoals diabetes, kanker en auto-immuunziekten. We weten dat er in Afrika, en dus ook in Tanzania, reuma is. Maar we weten bijvoorbeeld niet hoe vaak het voorkomt. En of reumatische ziektes zich op dezelfde manier presenteren als in westerse landen. Het zou mooi zijn als we daar epidemiologisch onderzoek naar kunnen doen. Maar het voornaamste doel is uiteraard zorg bieden aan patiënten met reumatische aandoeningen en hen zo goed mogelijk behandelen. Want daar zijn ook in Afrika mogelijkheden voor.”