Tevreden aan het werk zijn en blijven? Voor mensen met reumatoïde artritis (RA) en axiale spondyloartritis (axSpA) is dat niet zo vanzelfsprekend, zo blijkt ook uit het dossier Fysiotherapie WERKt! in ReumaMagazine 4-2022.

Denk aan belemmeringen in het werk zoals pijn, vermoeidheid, gewrichtsklachten en een verminderde fitheid. Vaker dan gezonde mensen verliezen mensen met RA of axSpA, soms zelfs al vóór de diagnose, hun baan.

Onderzoekers Salima van Weely van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) en Jesper Knoop van de Hogeschool Arnhem Nijmegen (HAN) bedachten samen met collega’s en patiënten, en onder leiding van hoogleraar Thea Vliet Vlieland (LUMC), het onderzoek Fysiotherapie WERKt! om het effect van een gepersonaliseerde fysiotherapiebehandeling voor mensen met RA of axSpA en werkproblemen te onderzoeken. Nienke Bakker, fysiotherapeut en bewegingswetenschapper, voert het promotieonderzoek uit.

In Fysiotherapie WERKt! zijn fysio- of oefentherapeuten de spin in het web. Zij kunnen bij gesignaleerde problemen op het werk ook andere deskundigen inschakelen en de werkgever benaderen. Dit onderzoek is hard nodig en ook belangrijk omdat de vergoeding van fysiotherapie en oefentherapie al jaren onder vuur ligt. Het inschakelen van een fysio- of oefentherapeut om aan het werk te kunnen blijven, is dan ook verre van vanzelfsprekend. “Mensen met reuma zouden een onbeperkte vergoeding via het basispakket moeten krijgen want dit kan juist heel veel kosten besparen, door duurdere medische zorg te voorkomen en door mensen langer aan het werk te houden, maar helaas: daar denken zorgverzekeraars anders over”, verzucht oefentherapeut Marijke Esseboom.

Help de onderzoekers van Fysiotherapie WERKt en jezelf! Vul de korte vragenlijst in (ongeveer 15 min) via deze link.

Het doel van deze vragenlijst is om meer inzicht te krijgen in de aandacht voor werk in de behandeling van reuma, en de samenwerking tussen zorgverleners en arbeidsprofessionals. Veel dank van de onderzoekers!

Lees ook de flyer!