Onderzoekers Salima van Weely van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) en Jesper Knoop van de Hogeschool Arnhem Nijmegen (HAN) bedachten samen met collega’s en patiënten, en onder leiding van hoogleraar Thea Vliet Vlieland (LUMC), het onderzoek Fysiotherapie WERKt! om het effect van een gepersonaliseerde fysiotherapiebehandeling voor mensen met RA of axSpA en werkproblemen te onderzoeken. Nienke Bakker, fysiotherapeut en bewegingswetenschapper, voert het promotieonderzoek uit. In ReumaMagazine 7-2021 kondigden we dit onderzoek aan en ook op deze site kun je erover lezen. Het onderzoek vordert en er zijn nu fysiotherapeuten en oefentherapeuten bij betrokken. Twee van hen vertellen over Fysiotherapie WERKt! in dit dossier. Wil je meer informatie over het onderzoek of aanmelden voor deelname? Neem contact op met Nienke Bakker via FTwerkt@lumc.nl of 06-25007753.

Bedoeling Fysiotherapie WERKt!

Marijke Esseboom is oefentherapeut Mensendieck in Waddinxveen, waar zij samen met twee collega’s een eigen praktijk heeft. “Fysiotherapie WERKt! is bedoeld om te kijken naar wat er nodig is om te kunnen blijven functioneren op de werkplek”, legt ze in het interview uit. “Voorop staat een daarop gerichte begeleiding door een fysio- of oefentherapeut, één van de toegevoegde waarden is het kunnen inschakelen van andere disciplines. Denk aan ergotherapeuten en maatschappelijk werkers. Maar ook het zo nodig betrekken van de werkgever bij het verbeteren van de werkplek en of werkomstandigheden.” Zie ook mensendieck-waddinxveen.nl.

Gespecialiseerd in klachten

“Oefentherapie Mensendieck én fysiotherapie, ik bied ze al tientallen jaren aan in onze praktijk aan de Amsterdamse Veerkade in Den Haag. Ik ben gespecialiseerd in klachten van de wervelkolom, schoudergordel, bekken, heupen, knieën en enkels. Deze herstellen juist door de combinatie van fysiotherapie en Mensendieck-oefentherapie goed. Fysiotherapie is daarbij geschikt om de pijn direct aan te pakken en te verhelpen. Mensendieck-oefeningen verbeteren de houding.” Ook Joost is blij dat hij zijn kennis en ervaring nu ook mag gebruiken voor Fysiotherapie WERKt! Zie ook: praktijk28.nl.