Onderzoekers Salima van Weely van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) en Jesper Knoop van de Hogeschool Arnhem Nijmegen (HAN) bedachten samen met collega’s en patiënten, en onder leiding van hoogleraar Thea Vliet Vlieland, een onderzoek om het effect van een gepersonaliseerde fysiotherapiebehandeling voor mensen met RA of axSpA en werkproblemen te onderzoeken.
Veel mensen met RA of axSpA komen bij de fysiotherapeut of oefentherapeut. Die kan mogelijk ook een belangrijke rol vervullen bij het aanpakken van belemmeringen in het werk. Het is alleen onbekend wat het effect van zo’n werkgerichte behandeling is. Daarom ontwikkelden de onderzoekers een werkspecifieke fysiotherapeutische behandeling en onderzoeken zij of deze behandeling effectief is in het verbeteren van het werkvermogen bij mensen met RA of axSpA in vergelijking met gebruikelijke zorg. 

Belemmeringen door RA of axSpA

Promovenda Nienke Bakker: “Voor dit onderzoek zoeken we mensen met RA of axSpA die door hun aandoening belemmeringen ervaren in het werk. Mensen die geïnteresseerd zijn in dit onderzoek en mee willen doen, kunnen zich aanmelden via het online aanmeldformulier,  via hun behandelend reumatoloog of telefonisch of per mail contact met ons opnemen.” De helft van de deelnemers gaat een jaar lang aan de slag met de experimentele behandeling onder begeleiding van een voor dit onderzoek geschoolde therapeut. Deze therapeuten komen zoveel mogelijk uit de regio van de deelnemer. De andere helft van de deelnemers (de controlegroep) gaat door met de gebruikelijke zorg van de reumatoloog en eventuele andere zorgverleners. Na een jaar heeft deze groep ook toegang tot de nieuwe behandeling. Door loting wordt bepaald in welke onderzoeksgroep de deelnemer komt.

Lees hier meer over deelname aan dit onderzoek. Schroom niet de onderzoekers te mailen of bel Nienke Bakker - 06-25007753.