In zijn laatste column (december 2020) schrijft Ferhaan Kajee: “Het was fijn om de column zo lang te mogen schrijven en het heeft zeker een therapeutische functie gehad. En gezien de reacties heeft het ook andere mensen met reuma geholpen. Vooral dat laatste is erg fijn. Omdat anderen mij hielpen toen ik net reuma had, ben ik blij dat ik het op deze manier door kon geven.” Dat helpen en doorgeven van positief nieuws kan hij (gelukkig) niet laten.
“Ik heb dit traject zelf uitgevonden. Mijn belangrijkste ontdekking en meteen ook boodschap aan anderen is: je kunt als mens met reuma veel meer dan je zelf beseft.” Ferhaan stapt de sportschool ook binnen als hij zich slecht voelt. “Je kunt de keren dat ik de afgelopen jaren niet ben geweest op de vingers van één hand tellen.” Hij ging op dagen dat de reuma opvlamde of hij zich om een andere reden niet lekker voelde, niet “tekeer, maar het lukte altijd wel om goed te bewegen.”
“Door reuma verlies je je vertrouwen in je lichaam. Dan is de kans groot dat je het opgeeft, bij de pakken neerzit. Dat is nu juist wat je moet proberen te vermijden. Langzamerhand kun je de grens van je mogelijkheden optrekken. Dat lukt echt en dat wil ik zo graag aan anderen duidelijk maken!”