Ongeveer negen maanden lang was hij in de veronderstelling dat hij de ziekte van Lyme had. Luuk van Merwijk: “Ik had symptomen die bij Lyme horen: heel vermoeid, een tekenbeet en een rode ring. Een paar maanden later kreeg ik opeens ontstekingen in mijn handen. En deze zwellingen hadden niets te maken met Lyme.”
Medio 2016 werd hij doorverwezen naar een reumatoloog. Die stelde de diagnose reumatoïde artritis. Op dat moment zat hij al een half jaar overspannen thuis. Luuk: “Ik werkte fulltime als docent in het basisonderwijs. Vooral vanwege de ernstige vermoeidheid lukte het mij niet meer om dagelijks voor de klas te staan. Tijdens mijn burn-out heb ik ontdekt dat ik niet echt gelukkig werd van wat ik deed. Ik begon blogs te schrijven over dingen die wel mijn interesse hadden: gezonde lekkere voeding en gezonde makkelijke recepten. Dat was de geboorte van Luukskitchen.”
In de jaren daarna is hij minder gaan lesgeven en Luukskitchen gaan opbouwen. Onderwijzen doet hij nog steeds, maar alleen op invalbasis. “Voor mijn gevoel kan ik nooit meer vijf dagen per week voor de klas staan. Dat kan ik fysiek niet meer aan. Heel af en toe heb ik een week van drie of vier schooldagen. Dan kom ik ’s middags thuis, ga op de bank liggen en val direct in slaap. Het vinden van een goede balans vind ik nog wel eens lastig. Ik heb de neiging om mezelf te overvragen.”

Strijd van Luuk van Merwijk

Hij heeft heel lang een strijd gevoerd met zichzelf over medicatie. “Eigenlijk heb ik gewoon ontkend dat ik ziek was en medicijnen nodig had. Totdat de pijnen niet meer te dragen waren. De arts schreef mij methotrexaat voor. Op dat moment werkte ik weer vier dagen in het onderwijs. Dat ging helemaal niet. Ik werd heel misselijk van die pillen. Als alternatief kreeg ik injecties die ik mijzelf toe moest dienen in mijn bovenbeen. Met mijn prikfobie was dat ook geen succes. Eind 2017 heb ik alle medicatie aan de kant geschoven en ben ik volledig overgegaan op voedingssupplementen. Dat is ongeveer anderhalf jaar goed gegaan. Daarna kwamen de reumaklachten terug. Toen ben ik eens goed gaan nadenken. Ik heb psychische hulp gezocht en nu ben ik in staat om mijn pillen te slikken zonder dat het mij moeite kost. Ik heb kunnen accepteren dat reuma en medicatie bij mij horen.”
Na de laatste controle is hij opnieuw begonnen met het afbouwen van zijn medicatie. “Ik ben al bijna anderhalf jaar stabiel. Door mijn blog weet ik inmiddels wat gezond is en wat ik beter niet kan eten of drinken. Ik ben nu bijvoorbeeld gestopt met het drinken van alcohol. Dat wil ik minimaal een of twee maanden volhouden. Ik gebruik mezelf regelmatig als proefkonijn. Zo heb ik wel eens een maand volledig glutenvrij gegeten en een maand volledig plantaardig. Dat doe ik om te ontdekken wat het met mijn lijf doet.”

100 procent hobby en passie

Luukskitchen is ontstaan uit 100 procent hobby en passie. Luuk: “Het voelt voor mij totaal niet als werk. Het geeft mij juist enorm veel energie. Terwijl er veel bij komt kijken. Er gaan een hoop stappen vooraf aan die ene post op Instagram. Ik schrijf de blogs, zorg ervoor dat het gerecht er fotowaardig uitziet, fotografeer en bewerk de foto’s totdat ze goed zijn. Daar moet ik heel planmatig voor te werk gaan. Zeker in periodes dat ik veel voor de klas sta.”
Voorlopig blijft Luuk zijn blog nog combineren met het onderwijs. “In de klas kan ik de leerlingen ook veel leren over gezonde voeding. En ik gebruik prijzen uit folders van supermarkten in mijn rekenlessen. Kinderen iets bijbrengen word ik ook heel blij van. Als invaller heb ik bovendien een goede balans gevonden.”
Met Luukskitchen heeft hij al een aantal leuke projecten op zijn naam staan. Zo vroeg Wendy van Dijk hem voor een project om mensen fitter te maken. En in 2020 won hij de Fruit & Veg Award voor meest inspirerende persoon op het gebied van groente- en fruitgebruik.
Het liefst wil Luuk tv-kok worden. “Om mensen te laten zien dat biologisch en puur eten ook heel makkelijk kan zijn. Mensen hebben het druk. Ze werken, hebben een gezin, hobby’s en vaak ontbreekt de tijd om uitgebreid in de keuken te staan. Gelukkig zijn er genoeg gezonde gerechten die je simpel op tafel kunt zetten. Dat wil ik graag laten zien!”

Benieuwd naar Luuk’s adviezen over gezonde voeding? Kijk op luukskitchen.com of op Instagram op @luukskitchen. In de komende uitgaven van ReumaMagazine zal een recept van Luuk van Merwijk gepubliceerd worden.