Initiatiefnemers Casper Schoemaker, zelf onderzoeker en vader van een dochter met jeugdreuma, en kinderarts/kinderreumatoloog Wineke Armbrust van de werkgroep Onderzoeksagenda Jeugdreuma zijn blij met het resultaat: er staat een top tien klaar met onderzoeksprioriteiten die nu wordt vertaald naar onderzoeksvragen. 

Hele klus voor Onderzoeksagenda Jeugdreuma

Meike was gevraagd om enquêtes in te vullen en ook stelde ze vragen aan de werkgroep. Ze zorgde voor aandacht op de website van Youth-R-Well.com (YRW). Meike is verantwoordelijk voor de communicatie bij deze jongerenorganisatie. Haar interesse in wetenschappelijk onderzoek komt niet uit de lucht vallen. Meike studeert chemie en wil graag als laborant aan de slag. “Ik heb goed nagedacht voor ik mijn steentje bijdroeg aan het ontwikkelen van de onderzoeksagenda. Er wordt altijd gehamerd op het belang van onderzoek naar moeheid en pijn. En dat is natuurlijk ook heel belangrijk, maar ik zocht nu ook eens naar een andere invalshoek. Wat is de invloed van voeding op het verloop van reuma? Je kunt daarin best wat behalen, al was er iemand uit mijn groep juist pessimistisch over. Die riep moedeloos dat bij haar niets werkte. Anderen waren juist heel enthousiast om het onderwerp reuma en voeding verder uit te diepen.” De onderzoeksuggesties moeten nog worden geformuleerd tot onderzoeksvragen. “Dat is voor de werkgroep Onderzoeksagenda Jeugdreuma nog eens hele klus. Ik waardeer hun inzet en ik ben benieuwd naar het vervolg.” 

Meewerkende partijen

De Onderzoeksagenda Jeugdreuma is een initiatief van de Jeugdreumavereniging Nederland (JVN), Youth-R-Well.com, de Nederlandse Vereniging voor Kinderreumatologie (NVKR) en de Nederlandse Health Professionals in Kinderreumatologie (NHPKR).