Al eens gedacht aan plastische chirurgie? Ook dit onderwerp komt aan bod in ReumaMagazine 3-2021. Plastische chirurgie wordt veelal geassocieerd met het esthetisch aanpassen van het uiterlijk. Daarmee doen we dit specialisme tekort. Plastisch chirurg Jean-Bart Jaquet vertelt welke mogelijkheden de plastische chirurgie kan bieden aan mensen met reuma en artrose die last hebben van chronische hand- en polsklachten. Conny Dielissen hoopt dat de handoperatie die ze binnenkort krijgt een einde maakt aan alle pijn en beperkingen die ze door haar reumahanden ervaart.

Overige onderwerpen ReumaMagazine 3-2021

Viroloog Jaap Goudsmit schreef een boek over het coronavirus. Volgens hem kunnen we in de toekomst gevrijwaard blijven van dit soort ontwrichtende virusuitbraken. Heeft hij gelijk? Al jaren roept iedereen dat een nieuwe, verwoestende pandemie elk moment kan uitbreken. En als zo’n uitbraak zich dan aandient, worden we er toch door overvallen. Beleidsmakers reageerden soms traag op het coronavirus, waardoor het de gelegenheid kreeg zich verder te verspreiden, met alle schadelijke gevolgen van dien. Hoe is het toch mogelijk? In zijn nieuwe boek steekt viroloog prof Jaap Goudsmit de hand in eigen boezem. Als aids- en grieponderzoeker kent hij de gevaren van virusuitbraken als geen ander, toch was hij een van de mensen die dachten “dat het ook dit keer wel zou meevallen”. Met die laatste woorden doelt hij op de SARS-epidemie van 2002-2004 en de Mexicaanse Griep van 2009. In beide gevallen werd aanvankelijk groot alarm geslagen, maar viel het aantal slachtoffers uiteindelijk erg mee. Om laatstgenoemde ziekte te bestrijden kocht de Nederlandse overheid voor 341 miljoen euro vaccins in, waarvan het grootste deel ongebruikt bleef. Lees meer in ReumaMagazine 3-2021.
Wil je weten of medicijnen kunnen bederven? Hoogleraar Farmacie Bart van den Bemt vertelt daarover. Je kunt in deze ReumaMagazine onder andere ook meer lezen over de jichtapp, de dr. Bart app, patiëntenparticipatie en leven met lepels.