De Patiëntenfederatie constateert op basis van het onderzoek dat mensen over het algemeen tevreden zijn over de oefentherapeut en praktijk. En dat zij een goed contact met de therapeut, de expertise van de therapeut en het resultaat van de behandeling belangrijk vinden. Maar dat daarover op dit moment nog niet genoeg informatie beschikbaar is, zeker niet op het niveau van individuele praktijken. Informatie over kwaliteit en expertise is belangrijk want het helpt mensen bij de keuze voor een passende praktijk en of behandeling. Deze transparantie is nodig, zodat kwaliteitsinformatie ook kan worden vergeleken, zegt de federatie.

Resultaten

Uit het onderzoek blijkt dat driekwart van de deelnemers van wie de behandeling is afgerond zegt dat de behandeling heeft gebracht wat ze ervan hadden verwacht, bijvoorbeeld meer bewegen of minder pijn. Een op de drie gaat naar de fysiotherapeut om van alle klachten af te komen. Dat helpt bij iets meer dan de helft van deze groep. De meesten merken al tijdens de behandeling dat de klachten verminderen. Daarbij valt op dat mensen die met de fysiotherapeut beslissen over de behandeling (Samen Beslissen) positiever zijn dan de groep die niet meedacht over de behandeling. Een klein deel stopt tijdens de behandeling of haakt later af. Dat komt omdat de behandeling niet aanslaat of omdat de kosten niet worden vergoed uit de (aanvullende) verzekering.

Praktijk fysio- en oefentherapeut

Ongeveer negen op de tien mensen zijn tevreden over zowel de praktijk als de fysio- en/of oefentherapeut, zes op de tien mensen zelfs zeer tevreden. 84 procent van de deelnemers geeft hetzelfde oordeel voor praktijk en therapeut. Veel mensen denken bij de praktijk dan ook vooral aan de therapeut(en) die zij hebben gehad. Mensen zijn onder andere tevreden als zij goed persoonlijk contact hebben met hun therapeut en de behandeling het gewenste resultaat heeft. Mensen die niet tevreden zijn over het resultaat geven onder meer aan dat de behandeling niet werkte of dat klachten niet weggingen of in sommige gevallen zelfs verergerden. Maar ook wordt aangegeven dat dit niet altijd aan de therapeut of therapie ligt, maar aan de complexheid van hun klacht of een tekort aan vergoede behandelingen.

Lees hier de Patiëntenmonitor Fysiotherapie en Oefentherapie augustus 2022.
Lees hier het Rapport meldactie Fysiotherapie en Oefentherapie 2022, augustus 2022.

Fysiotherapie soepel op weg naar de Top 2022.