Steeds meer huisartsen, ggz-instellingen en ziekenhuizen kunnen veilig met PGO’s verbinden. Daardoor kan je de medische gegevens die in de computer van bijvoorbeeld jouw huisarts of psycholoog staan ook in je persoonlijke gezondheidsomgeving zetten. Voorbeelden van medische gegevens zijn het advies van de dokter en je bloeduitslagen. Door dit dossiersysteem heb jij al jouw gezondheidsgegevens veilig op één plek.
"Met de gegevens uit een persoonlijke gezondheidsomgeving kan ik patiënten veel gerichtere vragen stellen", aldus huisarts Stephanie Wouthuis. Steeds meer huisartsen, ggz-instellingen, ziekenhuizen en zelfstandige klinieken kunnen hun ict-systemen veilig via MedMij met PGO’s verbinden. MedMij is de Nederlandse standaard voor het veilig uitwisselen van gezondheidsgegevens. Een veilige verbinding tussen jouw PGO en jouw huisarts of ziekenhuis is belangrijk. PGO’s met een MedMij-label maken een veilige verbinding. Per 1 september is naar verwachting 96 procent van de huisartsen aangesloten en andere zorginstellingen zijn hard op weg. 

PGO is stap verder

Huisarts Stephanie Wouthuis ziet in dit alles kansen voor betere zorg. “Een PGO gaat een stap verder dan ons eigen patiëntenportaal, omdat alle medische gegevens op één plek staan. Nu nog moet je als patiënt je informatie ophalen bij allerlei verschillende portalen van verschillende zorgverleners. Met een PGO is dat probleem straks voorbij. Omdat de patiënt vóór het consult bijvoorbeeld de labuitslagen al kan inzien, kan hij zich beter voorbereiden op het gesprek. En zo kan ik weer betere zorg verlenen.” Een PGO kun je zelf kiezen.

Toolkit

Voor veel zorgverleners is het nog betrekkelijk nieuw dat patiënten een PGO hebben. Op de site vind je daarom een toolkit met informatie- en campagnemiddelen. De toolkit wordt regelmatig aangevuld met nieuw materiaal. Verder vind je er diverse leermiddelen en video’s over PGO’s, en bijvoorbeeld ook een patiëntvriendelijke vertaling van ruim 5000 medische termen. Daarnaast is er onder meer informatie te vinden over MedMij.

Wil je meer weten over reuma? Kijk dan in de rubriek Reuma van A tot Z.