Bernhoven, dat pionierde met het concept Zinnige Zorg, kreeg jarenlang goede pers. Het ziekenhuis draaide het roer om: samen beslissen met de patiënten, kritisch oordelen over werkelijk noodzakelijke zorg, minder activiteiten voor het ziekenhuis en meer samenwerken met huisartsen en wijkverpleging. De artsen kwamen in loondienst. Dit concept komt overeen met de 'passende zorg' in het huidige regeerakkoord. Maar eind vorig jaar kwam er een kink in de kabel. Ziekenhuis Bernhoven leek over 2021 een verlies van naar zeggen €15 miljoen te moeten incasseren. Kan de zorg iets leren over wat hier mis ging?
Kansen voor Zinnige Zorg
Zorgverzekeraars VGZ en CZ, marktleiders in de regio rond Uden, zien nog steeds kansen in het concept Zinnige Zorg. Ze kijken zowel naar de zorgkant als naar de bedrijfsvoering. In de bedrijfsvoering ging het echter mis. Volgens een intern rapport van adviesbureau KPMG liet Bernhoven de kosten uit de hand lopen. Er werd minder goed geregistreerd en gedeclareerd. Daar kwam nog als complicatie bij dat dit ziekenhuis al vroeg in de coronacrisis in de vuurlinie stond.
Bernhoven verkeert in zwaar weer en kan alleen overleven door te gaan samenwerken als “preferred partner”, met een groter ziekenhuis in de regio. Denk aan het Jeroen Bosch Ziekenhuis in Den Bosch, het Canisius Wilhelmina Ziekenhuis in Nijmegen en/of het Catharina Ziekenhuis Eindhoven. Ingewikkelde zorg moet naar een topklinisch centrum, eenvoudigere ingrepen kunnen in Bernhoven blijven.
Voordelen dankzij combineren
Wat kan de overheid leren van deze ‘proeftuin’? Wellicht levert een combinatie van aanneemsommen en variabele afspraken voordelen op. Acute en complexe zorg zou een zogeheten 'beschikbaarheidsfunctie' moeten zijn (zoals de brandweer), terwijl planbare zorg zich leent voor concurrentie en productieprikkels. De toekomst moet het leren.
Wil je meer weten over reuma? Kijk dan in de rubriek Reuma van A tot Z.