Annelies Boonen, reumatoloog en hoogleraar reumatologie Maastricht UMC+, werkte mee aan dit Europese onderzoek, waar ook beroepsorganisaties en patiëntenverenigingen bij betrokken waren. In dit project zijn de uitkomsten van 174 studies bekeken.
Er waren wel enkele lichtpuntjes: extra glucosamine en chondroitine - lichaamseigen stoffen - kan bij sommige patiënten met artrose de pijn enigszins verzachten en het dagelijks functioneren licht verbeteren. Hoe dat gebeurt, is niet bekend. Ook vertragen of herstellen deze supplementen de schade aan het kraakbeen niet.
Een andere uitkomst: extra omega-3 vetzuren verlichten de klachten bij mensen met reumatoïde artritis. “Wel is belangrijk”, benadrukt Boonen, “dat patiënten onze medicijnen blijven doorslikken. Die voorkomen onder andere dat gewrichten verder beschadigd raken.”
Uitgebalanceerde voeding
Niet alleen supplementen, maar ook uiteenlopende diëten zijn in de studie onderzocht. Boonen vertelt dat er geen bewijs is dat bijvoorbeeld een mediterraan dieet dat geliefd is onder reumapatiënten, werkt. “En dat geldt ook voor alle vegetarische diëten.” Net als de Wereldgezondheidsorganisatie raadt ze uitgebalanceerde en afwisselende voeding aan. “Voor patiënten met osteoporose, ook een vorm van reuma, is wel van belang dat ze voldoende calcium en vitamine-D binnenkrijgen.”
Voeding mag dan over het algemeen weinig verschil maken, beweging des te meer, zegt Boonen. “Patiënten met reuma zijn gebaat bij matige conditietraining en spierversterkende oefeningen. Daardoor hebben ze minder pijn, kunnen ze lichamelijk beter uit de voeten, en stijgt hun kwaliteit van leven. Wat betekent dat ze zich ook mentaal beter voelen. Ideaal is als patiënten meteen na de diagnose met de oefeningen beginnen, maar ook als ze die later oppakken hebben ze er profijt van.”
Mensen met reuma zijn net als iedereen gebaat bij een gezonde leefstijl, inclusief ontspanning en voldoende slaap. “Wie rookt of overgewicht heeft, boekt veel gezondheidswinst door te stoppen met roken of te vermageren. De klachten nemen dan in ernst af en de medicijnen werken beter. Hoe dat precies komt? Dat weten we niet,” aldus Annelies Boonen.