Magnesium terecht in de schijnwerpers

Stemmers geven aan dat ze magnesium voornamelijk gebruiken voor hun spieren, slaap, rust en ontspanning. En dat is begrijpelijk, want de wetenschappelijk onderbouwde gezondheidseffecten van magnesium spelen een belangrijke rol in ons algehele welzijn. Het ondersteunt veel functies in ons lichaam; zoals het behouden van soepele en sterke spieren, de overdracht van zenuwprikkels in onze hersenen en het behoud van sterke botten en tanden. Het mineraal is een echte allrounder. Zo kan magnesium helpen te ontspannen en tegelijkertijd draagt het bij aan extra energie bij vermoeidheid.

Vitamine D een sterke tweede

In een spannende nek-aan-nekrace met magnesium haalde Vitamine D, ook bekend als de zon-vitamine, de tweede plaats. De huid kan zelf vitamine D aanmaken onder invloed van zonlicht. Maar niet iedereen in Nederland maakt voldoende vitamine D aan. Daarom adviseert de Gezondheidsraad bepaalde groepen om het hele jaar door vitamine D supplementen te slikken. Ons lichaam heeft vitamine D nodig voor sterke botten en tanden en om de spierkracht op peil te houden. Daarnaast is vitamine D belangrijk voor onze weerstand.

Omega-3 op derde plaats

De essentiële vetzuren omega-3 haalden een wel verdiende derde plaats. De Gezondheidsraad adviseert om minimaal één keer per week vis te eten om voldoende van deze vetzuren binnen te krijgen. Uit de nieuwste RIVM Voedselconsumptiepeiling blijkt echter dat ongeveer 70% van de volwassenen dit niet haalt. Volgens het Voedingscentrum zijn voedingssupplementen met omega-3 vetzuren een goed alternatief als je niet voldoende vis eet. Logisch dat omega-3 voedingssupplementen, gemaakt van visolie, algenolie of krillolie, populair zijn in Nederland. Omega-3 vetzuren zijn een belangrijke bouwsteen voor onze hersenen en ze dragen bij aan een goede bloeddruk en een normaal vetgehalte in ons bloed.