Axiale spondyloartritis (axSpA)

Axiale spondyloartritis (axSpA) is een vorm van ontstekingsreuma die voornamelijk de gewrichten van de wervelkolom aantast. AxSpA kan leiden tot chronische rugpijn, stijfheid en het vermoeilijken van het bewegen van de rug.

Beter beeld van pijn in de rug

Het onderzoek, geleid door Floris van Gaalen en zijn team, richtte zich op mensen jonger dan 45 jaar met chronische rugpijn zonder aanwijsbare oorzaak. Deze mensen waren in korter dan twee jaar doorverwezen naar de reumatoloog. Gedurende een periode van twee jaar werden verschillende onderzoeken gedaan. Ook werden beeldvormingstechnieken zoals röntgenfoto’s en MRI-scans van de wervelkolom en SI-gewrichten ( sacro-iliacale gewrichten) in het bekken ingezet om een beter beeld te krijgen van de pijn in de rug.

Belangrijke resultaten

De resultaten van de studie toonden aan dat van de 552 onderzochte mensen met chronische rugpijn, maar liefst 175 mensen bij aanvang gediagnosticeerd werden met axiale spondyloartritis (axSpA). Opvallend genoeg bleef dit aantal bijna onveranderd na twee jaar, waarbij 165 mensen de diagnose axSpA hielden.

Diagnoses

Bij een klein aantal mensen werd de diagnose van axSpA gedurende de twee jaar aangepast, terwijl andere deelnemers deze diagnose juist kregen. Onzekerheid over de diagnose bleef bij een aantal mensen bestaan, variërend van 5% tot 30% na twee jaar.

Toekomst en perspectief

De resultaten van deze studie benadrukken het belang van een vroege diagnose en goede evaluatie bij mensen met chronische rugpijn. Dit is vooral belangrijk omdat behandelingen met medicijnen en gerichte therapieën effectiever zijn wanneer axSpA op tijd wordt vastgesteld. Het onderzoek benadrukt daarnaast ook het belang van regelmatige controles en herhaalde MRI-scans, vooral bij mensen met specifieke risicofactoren. Deze studie werpt hierdoor een nieuw licht op de diagnose en behandeling van axSpA en biedt hoop voor een betere zorg voor mensen met deze aandoening.

Lees verder op de site van ReumaZorg Nederland.