Mensen met Axiale spondyloarthritis (axSpA) hebben vaak veel pijn en stijfheid van de rug. De ziekte kan goed worden behandeld, vooral als dat in een vroeg stadium van de aandoening gebeurt. En daar schort het aan. Het duurt vaak wel tien jaar voordat de axSpA wordt herkend. Dat komt omdat rugklachten ontzettend veel voorkomen. Het eerder herkennen kan tijdige behandeling verbeteren, en is daarom ontzettend belangrijk.

Ontstoken oog en axSpA

Rianne van Bentum is reumatoloog in opleiding. Haar onderzoek gaat om Acute Uveitis Anterior (AAU). Bij deze aandoening is het voorste deel van het vaatvlies van het oog, met het regenboogvlies (de iris), ontstoken. Zeker een derde van de mensen met axSpA krijgt uiteindelijk last van deze oogontsteking. Bij mensen met axSpA komt vrijwel uitsluitend AAU voor, terwijl andere reumatische aandoeningen ontstekingen aan andere delen van het vaatvlies of het oog kunnen veroorzaken.

Oogartsen doen mee

Van Bentum legt uit: “Bij AAU is er sprake van een plotse ontsteking van de voorste oogkamer. Dit ziektebeeld gaat soms gepaard met pijn, maar vooral met lichtschuwheid, roodheid en vermindering van het zicht.” Zij deed promotieonderzoek naar deze ‘blinde vlek van axSpA’ . Van Bentum benaderde daarvoor oogartsen uit de regio Amsterdam. “Deze oogartsen vroegen aan iedere AAU patiënt of deze ook chronische rugpijn had. En of de klachten al langer dan drie maanden aanhielden. Was het antwoord ja en waren de klachten ontstaan vóór het 45e levensjaar, dan is een verwijzing naar de reumatoloog zinvol. Van de patiënten die na zo’n verwijzing bij de reumatoloog kwamen, werd bij 23 procent de diagnose axSpA gesteld. Bij nog eens 41 procent van de patiënten werd de diagnose niet gesteld, maar waren er wel kenmerken van beginnende axSpA. Deze patiënten blijven dus voorlopig onder controle bij de reumatoloog. Ze krijgen zo nodig behandeling.” Bij slechts 36 procent was er helemaal geen verdenking op de aandoening.

Lees het hele artikel hier.