Uit haar promotieonderzoek blijkt dat psoriasis patiënten met de volgende kenmerken vaker artritis psoriatica ontwikkelen: patiënten die last hebben van opzwollen vingers en tenen, patiënten met pijnlijke gewrichten zonder duidelijke reden, patiënten die voor hun psoriasis zware medicatie slikken en patiënten die injecties en pillen gebruiken in plaats van zalfjes.  

Toepasbaar maken in de toekomst  

Er zijn belangrijke wijzigingen waardoor de dermatoloog deze gewrichtsklachten kan herkennen. Alleen een vragenlijst is niet genoeg. We moeten nauw blijven samenwerken met reumatologen om de opsporing van artritis psoriatica te kunnen optimaliseren, en ook verder onderzoeken of er biomarkers zijn die kunnen voorspellen wie er artritis psoriatica krijgt of al heeft”, zegt copromotor Juul van den Reek.

De titel van het proefschrift van Tamara van Hal is A rheumatologist undercover – Research of psoriatic arthritis at the dermatology clinic.  Deze promotie is mede tot stand gekomen door een samenwerking tussen het Radboudumc en Sint Maartenskliniek middels een Junior Investigator Grant van het Radboudumc Academic Medical Network.

In het blad ReumaMagazine komen we op dit onderzoek terug.