Leiden European City of Science 2022, waar WereldReumadag dus een onderdeel van is, is een wetenschapsfestival van 365 dagen, boordevol activiteiten, lezingen, workshops, excursies, tentoonstellingen en evenementen, voor iedereen met een nieuwsgierige geest.

Programma Wereldreumadag

De mensen met die ‘nieuwsgierige geest’ kunnen op 12 oktober van 16.15 uur tot 18.00 uur in de Burumazaal, gebouw 3 van het LUMC, veel meer te weten komen over reuma. Het programma is veelomvattend voor die korte tijd.

Artrose 
Margreet Kloppenburg, hoogleraar Reumatologie, in het bijzonder de etiologie en klinimetrie van artrose, trapt af met een lezing over Artrose, de ‘Hope Studie’. Margreet Kloppenburg: “De resultaten van de HOPE-studie geven reumatologen een nieuwe tijdelijke behandeloptie bij patiënten met een pijnlijke en hinderlijke opvlamming van hun handartrose.”

Treat Earlier 
Annette van der Helm, hoogleraar reumatologie, in het bijzonder vroege artritis, volgt met een uitleg over RA, op weg naar preventie, de Treat Earlier-studie. Kan chronische artritis en reumatoïde artritis (RA) worden voorkomen is met een zeer vroege behandeling met methotrexaat? Annette van der Helm leidt deze Treat Earlier-studie.

Sclerodermie
Jeska de Vries-Bouwstra, reumatoloog en medisch coördinator Zorgpad Systemische sclerose, spreekt over sclerodermie, van onbehandelbaar naar targeted therapies en beenmergtransplantatie. Jeska de Vries richt zich in haar wetenschappelijk onderzoek op het gebied van systemische sclerose onder andere op biomarkers voor risicostratificatie in systemische sclerose.

SLE
Om kwart over vijf is het woord aan Jolien Suurmond, senior onderzoeker. Zij vertelt over SLE: wat begrijpen wij van de pathogenese? Pathogenese is het meestal stapsgewijze ontstaan, ontwikkelen en verloop van een aandoening of ziekte. Het slotwoord is aan Renée Allaart, hoofd van de Clinical Research Unit. Haar lezing gaat over SLE: van beter begrip tot nieuwe interventies. In ReumaMagazine 7-2022 (november) vertelt zij over hoe belangrijk klinische trials zijn om nieuwe behandelingen (interventies) te ontwikkelen. 
Na elk onderdeel krijgen mensen in de zaal de kans om vragen te stellen.