Urinezuurgehaltes bij mensen met jicht

Jicht is een vorm van reuma. Als je jicht hebt, gaat er bij de stofwisseling iets niet helemaal goed. Daardoor heb je te veel urinezuur in je lichaam. Door dat overschot ontstaan er zogenoemde ‘uraatkristallen’, die neerslaan in of rondom je gewrichten. Je lichaam wil die kristallen wegwerken. Daardoor kun je plotselinge aanvallen van ontstekingen in je gewrichten krijgen. Je kunt jicht behandelen met urinezuurverlagende medicatie. Als je die medicatie slikt, houdt de arts je bloedwaardes aan de hand van metingen in de gaten.

Pilot Sint Maartenskliniek

De Sint Maartenskliniek doet een pilot, een soort proefproject, onder mensen met jicht die starten met het medicijn allopurinol. Aan de pilot doen 30 mensen die jicht hebben mee. Artsen passen de dosering allopurinol die deelnemers krijgen aan op de hoogte van hun urinezuurgehalte. Daarvoor is het belangrijk om goed inzicht te hebben in de bloedwaardes. Elke vier weken controleert de arts de bloedwaardes van de deelnemers. Die bloedwaardes kunnen patiënten thuis meten.

Voordelen van thuismeten

Als jichtpatiënten hun bloedwaardes thuis kunnen meten, heeft dat voordelen. Het meten is erg eenvoudig: een vingerprik levert een kleine druppel bloed op. Een klein apparaatje test dat bloed en geeft binnen een paar seconden de uitslag. Patiënten hoeven dan niet meer naar het ziekenhuis of het lab te reizen voor zo’n klein onderzoek. Dat scheelt tijd en geld. Bovendien geeft het patiënten meer inzicht in hun ziektebeloop. Wanneer de waardes niet goed zijn, kan de patiënt contact opnemen met de reumaverpleegkundige. Zo kunnen zij samen meteen actie ondernemen. Door het thuismeten hebben mensen met jicht meer regie over hun eigen leven.

Thuismeten voor iedereen mogelijk maken

Het thuismeten van urinezuur gebeurt nu in de praktijk nog bijna niet. De zorg op afstand voor mensen met jicht bestaat pas kort en moet zich nog verder ontwikkelen. Het is belangrijk dat dat ook daadwerkelijk gebeurt. Jicht is de meest voorkomende reumatische ontstekingsziekte en steeds meer mensen krijgen jicht. Het thuismeten kan dus van grote toegevoegde waarde zijn voor veel mensen. Daarom gaat de Sint Maartenskliniek de pilot het komende jaar verder uitbreiden. Daarvoor werkt het ziekenhuis samen met andere zorgverleners en ervaringsdeskundigen. Het doel is om goede zorg op afstand te realiseren in Nederland. Het zou fijn zijn als het thuismeten van urinezuur voor iedereen met jicht mogelijk wordt.

Wil je meer lezen?