De meeste medicijnen hebben geen gevolgen voor de vruchtbaarheid van mannen. Toch zijn er ook enkele die wél een negatieve invloed hebben. Dan kan het lang duren of niet lukken om zwanger te worden.
De ontwikkeling van zaadcellen tot aan de zaadlozing duurt ongeveer drie maanden. In deze periode zijn zaadcellen gevoelig voor invloeden van buitenaf. Zo is uit onderzoek gebleken dat bepaalde medicijnen het aantal zaadcellen kan verminderen. Ook wordt de beweeglijkheid van zaadcellen soms aangetast, kunnen zaadcellen een andere vorm krijgen of kan het DNA worden aangetast. Dit kan zorgen voor verminderde vruchtbaarheid. Gelukkig zijn deze gevolgen bij veel medicijnen tijdelijk. Vaak herstelt het effect op de vruchtbaarheid als de man met het medicijn is gestopt. Maar er zijn ook medicijnen met een blijvend effect op de vruchtbaarheid. 

Bespreek je kinderwens bij methotrexaat

Bij mannen met reuma die methotrexaat gebruiken, kan dit medicijn een negatief effect hebben op de spermacellen. Dit is in dierproeven en bij mensen aangetoond. Na stoppen herstelt de vruchtbaarheid zich meestal. We zien geen verhoogd risico op aangeboren afwijkingen als de partner van de man toch spontaan zwanger raakt. Maar veel is nog niet bekend. Daarom worden mannen voor de zekerheid aangeraden om betrouwbare anticonceptie te gebruiken tijdens de behandeling met methotrexaat. Dit advies geldt tot ten minste zes maanden nadat met methotrexaat gestopt is. Gebruik je methotrexaat en heb je een kinderwens? Bespreek dit dan met je arts!

Ervaringen delen in onderzoek naar vruchtbaarheid mannen

In het Kinderwens en Afweeronderdrukkende Medicijnen bij de Man (KAMM)-onderzoek van Bijwerkingencentrum Lareb en het Erasmus MC wordt gekeken of medicijngebruik bij de man een invloed heeft op de vruchtbaarheid, zwangerschap en het (on)geboren kind. Je kunt aan het onderzoek meedoen als je een actieve kinderwens hebt en afweeronderdrukkende medicijnen gebruikt tegen reuma.

Lees het artikel in ReumaMagazine 1-2022