In de gewrichten van pols, hand, knie, enkel en voet worden meestal de eerste aanwijzingen voor ontstekingen gevonden. Om een vroege diagnose te bevorderen is het belangrijk dat onder andere huisartsen weten waar ze op moeten letten.

Voor studenten, artsen en verpleegkundigen

Studenten, artsen en reumaverpleegkundigen in opleiding krijgen daarom bij Patient Partners de kans om deze gewrichten bij iemand met reumatoïde artritis te voelen. Palperen, zo wordt het uitwendig met de hand of handen voelen aan een patiënt als onderdeel van geneeskundig onderzoek. Ook geeft een Patient Partner allerlei concrete communicatietips en worden studenten, artsen en reumaverpleegkundigen gestimuleerd zich te verplaatsen in de patiënt. Belangrijk is bijvoorbeeld het maken en houden van oogcontact, zodat pijnsignalen kunnen worden waargenomen. Ook de kracht, die gezet wordt bij het palperen is van belang.

Grote vrijwillige inzet

Er wordt nogal wat van een Patient Partner gevraagd. En dat ook nog eens op vrijwillige basis! Na een gedegen theoretische opleiding werd het voor de nieuwste groep afgelopen week tijd voor de praktijk. Drie dagen lang werd er in een hotel op de Veluwe in de buurt van Putten stevig geoefend onder de kritische blik van al eerder opgeleide en ervaren docenten.

Trots

Na afloop was er voldoening. “We zien een enorme groei bij iedereen!”, zei Ilona Post namens de opleiders. “Jullie kunnen enorm trots zijn!”

Vroege diagnose voorkomt schade

Patient Partners worden gesteund door ReumaNederland. Pim van den Dungen, onder andere patiëntenbelangenbehartiger bij ReumaNederland, sprak dan ook lovende woorden en deelde de diploma’s uit. De enkeling die net naast dit papiertje greep, krijgt een nieuwe kans. Er kunnen geen Patient Partners genoeg zijn, zij dragen bij aan een vroege diagnose en behandeling om zoveel mogelijk schade te voorkomen.

Wil je meedoen?

Wil je ook Patient Partner worden? Mail naar Secretariaat Patient Partners (secretariaat@patientpartners.nl). Ontdek wat jij voor lotgenoten met reumatoïde artrits kan betekenen!