Alles gaat om de vroege diagnose van reumatoïde artritis (RA). Hoe anders ziet jouw leven eruit als deze aandoening in een vroeg stadium wordt behandeld! Patient Partners helpen onherstelbare gewrichtsschade te voorkomen en daardoor verdwijnen voor mensen met RA rolstoelen en gewrichtsprotheses langzaam maar zeker uit beeld. Ze krijgen een beter toekomstperspectief. Een Patient Partner is een vrijwilliger die zelf RA heeft, en instructie geeft over onderzoekstechnieken van de gewrichten. De studenten en huisartsen leren deze technieken terwijl ze op de Patient Partner mogen oefenen.

Hoge kwaliteit onderwijs met breed draagvlak

Dit onderwijs wordt gewaardeerd en niet alleen om de hoge kwaliteit ervan. Het draagvlak in het veld is groot. “We willen dit niveau houden én nieuwe ontwikkelingen volgen”, zo gaf reumatoloog Hans Cats aan. Hij is al decennia lang de bevlogen voorzitter van Patient Partners.

Onderwijsdag stimuleert en motiveert

De onderwijsdag was bedoeld om te leren, elkaar te zien, te stimuleren en te motiveren. Het “onderwijs” werd onder andere gegeven door de Rotterdamse reumatoloog Pascal de Jong die de deelnemers meenam op een patiëntenreis, van het leven voor en tijdens de diagnose en initiële behandeling tot het leven met een chronische aandoening. Bij het onderdeel diagnosestelling en het voelen van gewrichtsontstekingen stond hij lang stil. “We willen vroege herkenning van RA!” Pascal nam zijn toehoorders mee in het dilemma van het vroege behandelen: er is een risico dat je mensen behandelt die uiteindelijk de ziekte niet krijgen. Pascal de Jong hamerde er ook op hoe belangrijk het is dat een arts luistert naar de patiënt. “Een arts behandelt niet alleen de aandoening maar ook de gezondheid van de patiënt. Ook al is de reuma rustig, iemand kan toch klachten hebben.” Hij doelde daarmee op klachten die onder andere worden veroorzaakt door onzekerheid over de toekomst. “Patiënten moeten zich gehoord voelen.”

Sokken en schoenen uit

’s Middags gingen de sokken en schoenen uit voor een uitleg over “waar zoeken we naar bij enkel en voet”. Dit praktijkonderwijs werd gegeven door Hans Cats. Een emotioneel moment was het afscheid van Fina de Bruin, die in het prille begin van dit project al Patient Partner was en zich al die jaren met hart en ziel heeft ingezet. Fina laat met moeite dit vrijwilligerswerk los, de Patient Partners konden haar nauwelijks laten gaan.

Een geslaagde onderwijsdag!