Het doel van dit onderzoek is uitzoeken hoe werkzaam de combinatie oxycodon (een morfine-achtige pijnstiller) en cannabis via een verdamper (ook wel medicinale wiet genoemd) is in vergelijking met cannabis alleen of met oxycodon alleen. Beide pijnstillers worden al veelvuldig voorgeschreven bij de behandeling van fibromyalgie. Het idee is nu dat door beiden te combineren, de patiënt minder van beide middelen nodig zal hebben waardoor er minder bijwerkingen zullen optreden. Arts-onderzoeker anesthesiologie Jan van Dam: “In eerder onderzoek hebben wij laten zien dat medicinale cannabis heel goed in staat is om fibromyalgiepijn te onderdrukken. De cannabis werd verdampt en geïnhaleerd. Nu willen we weten of een lage dosis oxycodon in combinatie met cannabis naast voldoende pijnstilling ook minder bijwerkingen geeft.”

Verhalen patiënten fibromyalgie

“Aanleiding voor het onderzoek zijn verhalen van patiënten over het gebruik van cannabis en oxycodon. Sommigen zijn heel erg tevreden en anderen juist niet. Met dit onderzoek willen we te weten komen met welke behandeling patiënten het meeste effect ervaren. Omdat oxycodon een verslavende werking kan hebben mogen mensen gevoelig voor verslaving niet meedoen aan dit onderzoek. Ondanks deze werking blijft oxycodon een sterke goede pijnstiller die het beste kan ingezet worden in een lage dosering voor een vastgestelde periode.” Arts-onderzoeker Van Dam zoekt nog geschikte kandidaten die lijden aan de ziekte: “We weten dat ze er zijn, we staan ook in contact met patiëntenverenigingen, maar niet iedereen voldoet aan de strenge criteria.”

Interesse?

Bij interesse in deelname vult de patiënt eerst een vragenlijst in en daarna wordt er een intakegesprek ingepland: “Tijdens dit bezoek in Leiden bekijken we samen of de patiënt kan deelnemen aan het SPIRAL-onderzoek. Daarna behandelen we de patiënt zes weken met de pijnstillers cannabis, oxycodon of een combinatie van beiden. Dat gebeurt gewoon thuis. Daarna volgt er een periode van zes weken waarin er niets meer wordt gebruikt maar waarin we de patiënt wel blijven volgen. De gehele studie duurt twaalf weken.” Tijdens deze twaalf weken bezoekt de patiënt elke twee weken het LUMC voor controle en uitgifte van de medicatie voor de komende weken. De behandeling (medicinale cannabis, oxycodon of de combinatie) die de patiënt krijgt, wordt door loting bepaald.

Meer weten? Mail naar pijnonderzoek@lumc.nl of kijk op https://www.erken-fibromyalgie.nl/.