De pilotfabriek is een initiatief van het samenwerkingsverband RegMed XB (Regenerative Medicine Crossing Borders), waarin ReumaNederland participeert. RegMed XB is een samenwerkingsverband van onderzoeksinstellingen, overheden, provincies, gezondheidsfondsen en bedrijfsleven in Nederland en Vlaanderen. De therapieën die RegMed XB ontwikkelt, zijn voorbeelden van regeneratieve geneeskunde. Dat betekent dat de behandelingen gebruik maken van het zelfherstellende vermogen van het lichaam. Ze zetten het lichaam aan om, in geval van artrose, de gewrichtsschade zelf te repareren. Het gaat om therapieën op basis van lichaamseigen materialen, zoals stamcellen, mini-organen, weefsels en slimme (bio)materialen. Lees hier het artikel uit ReumaMagazine 4-2017.

Investering in pilotfabriek is nodig

Het ontwikkelen van regeneratieve behandelingen is zeer complex omdat er gewerkt wordt met levende materialen, zoals cellen en weefsels, en gaat gepaard met hoge kwaliteitseisen. Regeneratieve therapieën worden vaak per patiënt op maat gemaakt. Dit precisiewerk is zeer tijdrovend en kostbaar, wat brede toepassing op dit moment nog belemmert. Deze investering zorgt voor een verbetering van het productieproces en zal ertoe leiden dat de therapieën sneller beschikbaar komen. 

Kunstgewricht van lichaamseigen materiaal 

In opdracht van ReumaNederland werkt RegMed XB aan een implanteerbaar gewricht van lichaamseigen materiaal voor mensen met duimartrose. Het 3D-geprinte gewricht moet het lichaam stimuleren om zelf nieuw kraakbeen aan te maken, zodat de artrose echt wordt verholpen en levenslange behandeling van symptomen als pijn en functiebeperking, niet meer nodig is. Mocht het implanteerbare duimgewricht een succes zijn, dan zal het onderzoek zich op termijn richten op vervanging van grotere gewrichten.

Wil je meer weten over reuma? Kijk dan in de rubriek Reuma van A tot Z.