De BARRIE-onderzoekers willen weten waarom mensen terugwisselen naar een origineel biologisch medicijn (biological). Ook zijn ze geïnteresseerd in wat mensen vinden van wisselen naar biosimilars in het algemeen. Deelnemers aan het onderzoek voeren hier een gesprek over met de onderzoeker. Dit is een eenmalig gesprek van ongeveer 45 – 60 minuten. De onderzoeker stelt verschillende vragen over jouw mening en ervaringen met terug wisselen naar het originele biologische medicijn en over jouw mening en ervaringen met de biosimilar. Vooraf aan het gesprek ontvang je meer informatie zodat je je kunt voorbereiden. Het gesprek kan via videobellen, of op een plek die je zelf prettig vindt. Jij mag kiezen hoe en waar je het gesprek wilt voeren.
Hoe zit het ook alweer?
Tot het begin van deze eeuw werd ontstekingsreuma behandeld met traditionele geneesmiddelen zoals methotrexaat en sulfasalazine. Deze middelen worden door middel van chemische reacties in de fabriek gemaakt. Eind vorige eeuw kwam men er achter dat ontstekingseiwitten een belangrijke rol spelen bij ontstekingsreuma. Deze eiwitten zijn zo complex, dat je ze niet even in de fabriek kan maken. Alleen levende cellen kunnen deze eiwitten maken. Alle geneesmiddelen die door levende cellen gemaakt worden, heten biologicals. Een biosimilar is een biologisch medicijn dat erg lijkt op de biological. Als de biological een aantal jaren op de markt is, mogen andere fabrikanten dit medicijn namaken. Omdat biologische medicijnen gemaakt worden door een levend organisme, zijn deze nooit helemaal hetzelfde. Dit geldt voor originele biologische medicijnen én biosimilars. De werking en veiligheid van een biosimilar komen overeen met de originele biological.
Je kunt deelnemen aan het onderzoek als je 18 jaar of ouder bent. Je hebt reuma. Je bent overgestapt van een biological (Enbrel® of Humira®) naar de biosimilar (Benepali®, Amgevita®, Imraldi®) en daarna weer terug gewisseld van de biosimilar naar de biological. Dat is nog geen vijf jaar geleden gebeurd.
Meer weten over BARRIE?
Wil je meer informatie en/ of ben je geïnteresseerd in deelname aan dit onderzoek? Neem dan contact op met Rosanne Meijboom (zie foto) op 06-44067796 of stuur een e-mail naar r.w.meijboom@uu.nl.