Al jaren wordt in Almelo topklinisch onderzoek gedaan op het gebied van reuscelarteriitis (RCA), een zeldzame reumatische aandoening. Deze zorg, in het ARTeriitis EXpertisecentre Twente (ARTEXT), kreeg nu de erkenning met de STZ (Samenwerkende Topklinische Ziekenhuizen) topklinische status.

Reuscelarteriitis (RCA) is een reumatische aandoening, waarbij de grote en middelgrote bloedvaten ontstoken raken. De volgende bloedvaten kunnen aangedaan zijn: de aorta (hoofdslagader), de aftakkingen van de aorta en de halsslagaders richting hoofd of hersenen.

Een van de vaten die ontstoken kan zijn, is de arterie temporalis, een slagader bij je slaap. Als de arterie temporalis is aangedaan, geeft dit vaak hoofdpijnklachten. De ziekte wordt dan ook wel arteriitis temporalis genoemd. Meestal is alleen de slagader aan één kant van je hoofd ontstoken, maar je kunt ook aan beiden kanten een ontsteking hebben.

Het is mogelijk dat meer bloedvaten ontstoken raken. Hierdoor kan je last krijgen van je ogen. Je merkt dat doordat je minder goed kan zien. Ook krijg je soms last van je kauwspieren, je armen of je benen.

Het is belangrijk om de ziekte snel op te sporen en adequate behandeling te geven. Als mensen met RCA niet op tijd worden behandeld, lopen ze het risico op vervelende complicaties, zoals blindheid.

Patiënten die met dit ingrijpende ziektebeeld te maken krijgen, kunnen bij ZGT rekenen op snelle en pijnloze diagnostiek in de fasttrack-polikliniek. De meeste patiënten kunnen binnen 24 uur na verwijzing al bij de reumatoloog terecht.

Samenwerking

In de afgelopen jaren zijn er verschillende studies geweest in ZGT met nieuwe medicijnen voor de behandeling van RCA. Hierdoor kunnen patiënten in ZGT rekenen op snelle diagnostiek en hoogwaardige patiëntenzorg. Als topklinisch expertisecentrum heeft ZGT Almelo samen met het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) en de Universiteit Twente (UT) een leidende rol bij het ontwikkelen van richtlijnen voor de diagnostiek en behandeling van RCA.