Voorspellen

“We willen weten of je kunt voorspellen welk middel bij welke patiënt het beste werkt”, vat reumatoloog en onderzoeker Julia Spierings het doel van de studie samen. “Nu is het vaak zo dat er wordt begonnen met de standaardbehandeling en nieuwere geneesmiddelen pas worden gegeven als de klassieke middelen niet aanslaan. Beter is per patiënt te bekijken welke van alle verschillende beschikbare geneesmiddelen voor die patiënt het beste is. Daarom brengen we nu heel breed in kaarten hoe mensen met artritis psoriatica op die geneesmiddelen reageren.”

TOFA-PREDICT studie

In deze zogenoemde TOFA-PREDICT studie wordt de behandeling met tofacitinib vergeleken met behandelingen met etanercept en methotrexaat. Tofacitinib is een JAK-remmer, een medicijn dat een heel specifiek onderdeel in je lichaam remt: het enzym 'Janus Kinase'. Dit enzym speelt een rol bij doorgeven van boodschappen in je afweersysteem. De deeltjes die deze boodschappen doorgeven heten cytokines. Als cytokines ‘verkeerde’ boodschappen doorgeven, ontstaan pijn, stijfheid en zwellingen die bij reumatoïde artritis en artritis psoriatica horen. De JAK-remmer remt de cytokines. Zo komt de ziekte tot rust. Tofacitinib werd eerst gebruikt door mensen met reumatoïde artritis. Sinds 2018 is deze JAK-remmer ook goedgekeurd voor de behandeling van artritis psoriatica.

Medisch bioloog en onderzoeker Simon Mastbergen leidt samen met reumatoloog Julia Spierings het onderzoek. “Etanercept (Enbrel®) en methotrexaat worden al langer gebruikt voor de behandeling van artritis psoriatica. Veel mensen met artritis psoriatica reageren daar goed op. Maar het kan ook dat sommige mensen meer baat hebben als wordt gestart met het nieuwere middel tofacitinib.”

Dit artikel staat in ReumaMagazine 3-2025. Je kunt het hele artikel ook hier lezen.