Er zijn 700 genen geïdentificeerd die vrijwel zeker betrokken zijn bij artrose. Deze genome wide association study (GWAS) wordt uitgevoerd door het internationale Genetics of Osteoarthritis consortium waarvan Erasmus MC deel uitmaakt.
Van veel genen was al aangetoond dat ze op de een of andere manier te maken hebben met een verhoogd risico op artrose.
In een eerder stadium zijn ook al twee bestaande geneesmiddelen die mogelijk succes kunnen hebben bij de behandeling of preventie van artrose, ontdekt. Preklinische studies naar deze middelen gaan binnenkort van start, onder andere in het Erasmus MC.
DNA-variaties
Onderzoeker dr. Cindy Boer van het Erasmus MC en haar collega prof. dr. Joyce van Meurs zijn hoofdonderzoekers in het Genetics of Osteoarthritis consortium. Samen met tientallen wetenschappers uit heel de wereld – waaronder ook die van het Leids Universitair Medisch Centrum – bekijken ze de biologische trajecten die worden ingezet door signalen van de gevonden genen.
Op de studies van het consortium waarvan Cindy Boer en Joyce van Meurs deel uitmaken, wordt wereldwijd voortgeborduurd door andere wetenschappers. Dat is hard nodig. Artrose dreigt – onder andere door vergrijzing – een mondiale volksziekte te worden, met ingrijpende gevolgen voor patiënten, de gezondheidszorg én de maatschappij. In 2050 zullen naar verwachting 1 miljard mensen lijden aan artrose. De helft van alle Nederlandse 60-plussers heeft nu al minimaal 1 gewricht met artrose.
Lees over dit onderzoek op de site van Amazing Erasmus MC.