Wil jij de puzzels in het Doe Boek ook oplossen? Er is nog een aantal boeken beschikbaar!

Bart Pouls keek samen met zijn collega’s of digitale toepassingen patiënten kunnen helpen met het beter thuis gebruiken van hun medicatie. Drie toepassingen zijn onderzocht in de reumazorg vanuit de Sint Maartenskliniek: de elektronische injectiepen, het monitoren van jichtklachten met een smartphone app én een puzzelapp, gericht op het verbeteren van therapietrouw bij reumatoïde artritis. De codes in het Doe Boek zijn vooral bedoeld voor als je meer wil weten over deze onderzoeken. Ze brengen je naar het betreffende onderzoek of het proefschrift.

Een voorbeeld: het doolhof

De puzzels in het boek trekken je speels het onderzoek in. Zo kun je in een doolhof de route doorlopen die wordt gebruikt om met een smartphone jichtklachten te monitoren. Deze methode was nieuw. Om een beter beeld van het beloop van de jicht te krijgen, kregen mensen met jicht een smartphone-app die dagelijks vroeg of de patiënt jichtklachten had. De antwoorden op deze vragen waren direct in te zien door zorgverleners in de Sint Maartenskliniek. Vanuit daar kon de patiënt worden gebeld als er jichtklachten waren zodat er tijdig gestart kon worden met pijnstillers. Puzzelaars beginnen in het doolhof bovenaan bij de patiënt met jichtklachten. De opdracht is om het signaal naar beneden te brengen via de kortst mogelijke route. Onderweg kom je sommige symbolen tegen, dit is de route die de patiënt doorloopt.

Conclusie

Uit het onderzoek blijkt dat het merendeel van de patiënten de digitale toepassingen makkelijk kan gebruiken. Over het nut van de toepassingen waren de meningen van de patiënten verdeeld. Voor een deel van de patiënten kan eHealth worden ingezet om te ondersteunen bij medicijngebruik.

Lees ook het artikel in ReumaMagazine 6, 2022 of vraag er een aan via reumamagazine@persmanager.nl.