Omdat er weinig medicijnen worden ontwikkeld voor zeldzame vormen van reuma, hebben mensen geen of beperkte toegang tot innovatieve middelen die voor reumatoïde artritis (RA) wél bestaan. Hopelijk komt daar verandering in met het nieuwe en bijzondere samenwerkingsverband DRIMID, dat deze maand is getekend.
DRIMID
De afkorting DRIMID staat voor Drug Rediscovery for Rare Immune Mediated Inflammatory Diseases. Het is een samenwerkingsverband met als doel medicijnen te (her)ontwikkelen voor zeldzame aandoeningen waarbij een verstoorde afweer is betrokken. Professor Jaap van Laar, hoogleraar reumatologie in het UMC Utrecht, stond aan de wieg van stichting ARCH, hét platform voor zeldzame auto-immuunziekten dat zes jaar geleden werd gevormd. Het doel: zorgen dat iedere patiënt ook in zijn eigen ziekenhuis topklinische zorg krijgt.
Van Laar: “In een algemeen of kleiner ziekenhuis ziet de reumatoloog op jaarbasis maar een handvol mensen met een zeldzame aandoening. In de academische centra is vaak veel meer kennis en ervaring. Door die kennis te delen in een netwerk, kan de patiënt uiteindelijk ook in zijn eigen ziekenhuis goed behandeld worden. Dankzij zo’n expertisenetwerk ontstaat bovendien een database die onderzoek naar nieuwe behandelingen mogelijk maakt. Op dat punt zijn we nu beland; dat onderzoek gaat er komen. Ik ben blij met het samenwerkingsverband dat daarvoor getekend is.”
Wie gaan er samenwerken?
Stichting ARCH, het nationaal expertiseplatform voor zeldzame auto-immuunziekten, UMC Utrecht en medicijnfabrikant Galapagos, waar Paul Stoffels sinds begin dit jaar voor nieuw elan zorgt, gaan dit samenwerkingsverband aan. Het samenwerkingsverband wordt gefinancierd door ReumaNederland en Health~Holland.
Unieke samenwerking voor zeldzame vormen van reuma
Het UMC Utrecht zal binnen het project de coördinatie van de eerste multicenter landelijke klinische studie op zich nemen, in samenwerking met andere academische centra in Nederland. Doelstelling is dat dit project op termijn wordt uitgebreid naar andere immunologische aandoeningen en ook andere geneesmiddelen. Onlangs zijn de handtekeningen gezet onder deze unieke samenwerking. De studie zal naar verwachting in de loop van 2023 van start gaan.
Lees in een van de komende nummers van ReumaMagazine meer over DRIMID.