Het medicijn filgotinib van Galapagos behoort tot de zogenaamde JAK (Januskinase)-remmers. Filgotinib remt specifieke stofjes in de cel waardoor de productie van ontstekingscellen afneemt. Hierdoor vermindert de pijn, zwelling en stijfheid van je gewrichten waardoor er op langere termijn minder kans op gewrichtsschade is. De werking van filgotinib merk je na 8 tot 12 weken. Soms duurt het echter langer en bij sommige mensen werkt het medicijn helaas niet of onvoldoende.

Goedkeuring bleef uit

In de Verenigde Staten is filgotinib tegen de verwachtingen in niet goedgekeurd. Dat was een klap voor het biotechbedrijf. Toch ziet de toekomst er voor Galapagos niet meer zo somber uit nu Paul Stoffels is benoemd. Het eerste effect van de benoeming was gisteren meteen zichtbaar: dankzij een koerssprong van meer dan 22 procent op de effectenbeurs werd het farmaciebedrijf in één klap ruim €700 miljoen meer waard.

Nieuwe strategie voor Galapagos

Stoffels zegt na de zomer te komen met een nieuwe 'solide' strategie voor de lange termijn. Galapagos heeft een enorme hoeveelheid kasgeld, bijna €5 miljard, dankzij betalingen van het Amerikaanse farmaconcern Gilead. Het bedrijf zal zijn €5 miljard aan kasgeld niet zo snel gebruiken voor een grote overname. Arts en wetenschapper Paul Stoffels wil terug naar de essentie. “Wetenschap omzetten in een toepassing voor de patiënt. Galapagos is daarvoor een ideaal bedrijf, met een structuur om nieuwe geneesmiddelen te ontdekken en die ook zelf naar de markt te brengen.”

Genoeg plannen van Paul Stoffels

Stoffels heeft genoeg plannen. Hij wil dat Galapagos zich gaat richten op meerdere ziektegebieden, waar een hoge medische nood is. “We gaan gebruik maken van extra technologieën. De komende maanden gaan we een nieuwe, solide strategie voor de lange termijn uitstippelen en na de zomer komen we met onze conclusies naar buiten.”