Jaarlijkse wisselprijs

De RoeteRing is een jaarlijkse wisselprijs van de Landelijke Cliëntenraad (LCR) voor mensen die opkomen voor de belangen van burgers, het systeem opschudden, op een indringende wijze de positie van mensen (bij voorkeur op het terrein van werk en inkomen) in beeld brengen. De jury voor de RoeteRing was unaniem van mening dat de RoeteRing in 2024 toekomt aan Natalie Kramer, voor haar strijd om fibromyalgie als aandoening erkend te krijgen én als voorvechtster van een andere wijze van mensen beoordelen. Zodat hun klachten en de gevolgen ervan serieus worden genomen en met een onbevooroordeelde houding worden benaderd.

Erken fibromyalgie

Sinds 2013 vecht Natalie Kramer voor de erkenning van fibromyalgie. Via de website erkenfibromyalgie.nl heeft Natalie – zelf fibromyalgie-patiënt – andere patiënten en mensen in hun omgeving opgeroepen. Het doel: samen met haar een burgerinitiatief op te zetten om de erkenning van fibromyalgie in Den Haag op de politieke agenda te krijgen. Dat burgerinitiatief is er gekomen en heeft ertoe geleid dat de Gezondheidsraad in het voorjaar van 2024 adviseert om fibromyalgie te erkennen als een belangrijk gezondheidsprobleem.

Voorzitter Fatma Koşer Kaya van de Landelijke Cliëntenraad roemt de bevlogenheid van Natalie. "De strijd voor de erkenning van fibromyalgie is één ding. Zij zet zich ook in om de beoordeling van arbeidsongeschiktheid te veranderen. Wie een aandoening heeft moet je als overheid helpen in plaats van dat je allerlei eisen stelt voordat je ergens recht op hebt."

Bevlogenheid

Ook patiënten met aandoeningen als long-covid, Q-koorts en de ziekte van Lyme lopen tegen muren op, aldus de LCR-voorzitter. "Als een diagnose niet duidelijk is, bestaat de kans dat zorgverzekeraars en uitkeringsinstanties oordelen dat je 'niets' hebt."

Niettemin weet ook zij dat een controlesysteem nodig is. “Je moet criteria hebben om te beoordelen of iemand een arbeidsbeperking heeft. Maar maak een procedure voor mensen die een aandoening hebben die niet op de lijstjes voorkomen.”

Natalie is voortaan ambassadeur van LCR

De vorige prijswinnaars – Eva González Pérez (advocaat in het toeslagenschandaal), Vanessa Umboh (moeder van 40.000 Rotterdamse kinderen) en Renske Leijten (politica en voorvechtster voor toeslagenslachtoffers) – gingen op deze bijzondere avond in debat, samen met de nieuwe ringdraagster, Natalie Kramer. Deze vier winnaars van de RoeteRing zijn deze avond benoemd tot de eerste ambassadeurs van de Landelijke Cliëntenraad.