Doorpakken

“Veel van het succes van AI hangt wel af van de kwaliteit van de beschikbare data”, aldus Helder. Samen met minister Ernst Kuipers gaat zij er werk van maken dat er niet meer met de fax wordt gewerkt en dat niet ieder specialisme en iedere sector zijn eigen hobby’s heeft. “We gaan doorpakken en hier meer regie op voeren.”

Meer realisme nodig

Internist en hoogleraar geneeskunde Marcel Levi vindt dat een beetje meer realisme op zijn plaats is. “Er is een digitale transformatie in de zorg gaande. De beloften van big data en gepersonaliseerde geneeskunde zijn nog altijd groter dan de prestaties. Er zijn positieve uitzonderingen, met name bij beeldvorming in de oogzorg en oncologie. Daar maken computers het werk van dokters makkelijker.” De inzet van big data en AI in de gezondheidszorg bevindt zich volgens Levi nog altijd tussen enorme beloften en de kleren van de keizer. Concluderend stelt hij: “Het is van allebei een beetje. Ja, big data en AI zijn een enorme belofte. Maar een beetje minder hype en een beetje meer realisme zijn op hun plaats.”

Zorg & ICT was onderdeel van de Dutch Health Week die van 12 tot en met 17 juni in Utrecht werd gehouden. Zo’n vijftienduizend zorgprofessionals namen deel aan twintig zorgevents. Dutch Health Week is daarmee in Nederland het grootste evenement voor de gezondheidszorg in 2023.