Pascal de Jong deed dat op het symposium ‘Verder met reuma’. Met dit symposium nam de reumapatiëntenvereniging Utrecht en omstreken afscheid. De vereniging is in maart van dit jaar opgeheven. ReumaZorg Nederland maakte er samen met de vereniging een waardig afscheid van. De organisatie van het symposium was in de vaardige handen van Patricia Pennings, stafmedewerker van ReumaZorg Nederland.
Reumatoloog Joycea Michels nam afscheid van 'haar' vereniging
Omlijst door muziek en cabaret vertelden ervaringsdeskundigen Renate Visser en Barbare Sneller over hun leven met reuma. Reumatoloog Jocea Michels gaf een zo duidelijke presentatie over reuma dat de deelnemers aan dit symposium luid protesteerden toen zij met het oog op de tijd haar lezing moest inkorten. De mensen in de zaal kregen hun zin: Joycea Michels mocht haar lezing afronden. De reumatoloog die werkt in het Diakonessenziekenhuis in Utrecht, heeft zich enorm ingezet voor de reumapatiëntenvereniging.
Sportarts en medisch specialist Frank Backx van het Artrose Instituut Nederland kwam ook achter de microfoon om uitleg en adviezen te geven. Eén spreker moest wegens ziekte afzeggen, patiënt Corry van Keulen nam vaardig de presentatie van haar powerpoint over vermoeidheid bij reuma over. Corry liet zich ook niet onbetuigd bij de organisatie van dit afscheidssymposium.
Reuma in 'coma'
Kun je genezen van reuma? Met deze prikkelende vraag wist Pascal de Jong de aandacht van de zaal nog meer te vangen. “Soms lukt het om met medicijnen reuma in ‘coma’ te krijgen. Als je die medicijnen later weer kunt afbouwen en iemand een aantal jaren zonder klachten is, dan zeg ik: de reuma is genezen.”
De reumapatiëntenvereniging is er mee opgehouden, maar niet met een verdrietig afscheid. Integendeel. In Utrecht maakten ze er een nuttig feestje van: de leden kregen een afscheidssymposium met veel adviezen en tips om op de goede manier ‘verder te gaan met reuma’. En dat is een applaus waard.