Wetenschap als ontdekkingsreis

Slechts zelden komen wetenschappelijke ontdekkingen tot stand door een eenmalige geniale ingeving. Veel vaker gaat het om hard werk, gelukte en mislukte experimenten, dwaalsporen en toeval. In het Maand van de Geschiedenis-essay Kruiden, kokkels en kippen. Wetenschap als ontdekkingsreis geeft schrijver en wetenschapper Louise O. Fresco twee schitterende voorbeelden. Het essay is in oktober verkrijgbaar voor €4,99.

Cocaïnefabriek

'De Nederlandsche Cocaïnefabriek' is een programma bestaande uit een interactieve expositie en een gamevoorstelling met livemuziek over een weinig bekende pagina uit de Nederlandse geschiedenis: de legale handel in medicinale cocaïne tijdens WOI. Een programma over dilemma’s, keuzes en consequenties in een verhaal dat zich afspeelt in het verleden, maar zijn weerslag heeft in het heden.

Keerpunten

In de loop van de geschiedenis zijn er gigantische stappen gemaakt in de biologie en geneeskunde, denk bijvoorbeeld aan de genetica, evolutie en behandeling van ziektes. In een collegereeks worden enkele belangrijke keerpunten besproken waarbij ook een blik geworpen wordt op de toekomst.

Hart en vaten

In 1984 vond de eerste harttransplantatie van Nederland plaats in het Erasmus MC. Sindsdien heeft de tijd niet stilgestaan. Verbaas je over wat er sinds die eerste transplantatie allemaal is gebeurd op het gebied van preventie, diagnose en behandeling van hart en vaten en wat er nodig was en is in een operatiekamer.

Over de organisatie

Het Nederlands Openluchtmuseum organiseert in oktober 2023 voor de twaalfde maal de Maand van de Geschiedenis, die haar twintigste editie beleeft. Het Fonds voor Cultuurparticipatie en het Prins Bernhard Cultuurfonds zijn investeerders van de Maand van de Geschiedenis. Om het evenement tot een succes te maken werkt het Nederlands Openluchtmuseum samen met verschillende partnerorganisaties. De Libris Geschiedenis Prijs is onderdeel van de Maand van de Geschiedenis.

De agenda is live te zien of hier te lezen.