Door het gebruik van (uitkomst)informatie en keuzehulpmiddelen over de kwaliteit van zorg zijn patiënten wel iets meer in staat om samen te kunnen beslissen, constateert het Nivel, Nederlands Instituut voor Onderzoek van de Gezondheidszorg. Gerichte inspanningen om meer transparantie te bieden in de zorg kunnen samen beslissen bevorderen.

Over het onderzoek

De Transparantiemonitor 2018-2023 van het Nivel is een meerjarige project dat zich richt op de vraag hoe transparantie van zorg zich ontwikkelt en wat dat oplevert. Binnen dit project wordt gekeken naar beschikbaarheid en bruikbaarheid van informatie over (kwaliteit van) behandelingen en (kwaliteit van) zorgaanbieders en zorgverleners. Het Nivel onderzocht of patiënten en artsen vaker samen beslissen bij het kiezen voor een behandeling in de afgelopen vijf jaar en of daarbij keuze-informatie wordt gebruikt.

Ervaringen van patiënten niet veranderd

Patiënten merken geen verandering in de mate waarin ze samen met de arts beslissen over hun zorg tussen 2018 en 2023. In 2023 geeft de helft van de patiënten aan dat de arts met hen een afspraak maakt over het vervolg van hun behandeling (56%). Daarnaast merkt meer dan de helft van de patiënten dat de arts hen helpt alle informatie te begrijpen (64%). Patiënten zien minder vaak dat de arts van hen precies wil weten hoe zij betrokken willen worden bij het nemen van een beslissing over hun behandeling (37%). Ook vinden patiënten dat de arts de verschillende opties niet grondig samen met hen afweegt (37%). Deze ervaringen van patiënten zijn in de afgelopen vijf jaar niet veel veranderd.

Samen beslissen kan worden verbeterd

Het gebruik van uitkomstinformatie over de resultaten van een behandeling en keuzehulpen kunnen het proces van samen beslissen ondersteunen. Een vijfde (22%) van de patiënten geeft aan dat op basis van uitkomstinformatie er samen met de arts besloten is voor een behandeling. Eén op de 10 patiënten (9%) heeft tijdens het maken van een keuze voor een behandeling een keuzehulp gebruikt om verschillende behandelmogelijkheden te vergelijken. Eén op de zeven patiënten (16%) had naast de arts ook hulp van een verpleegkundige bij het maken van een keuze. Vier op de vijf patiënten (81%) vindt dat zij voldoende tijd krijgen om samen met de arts een besluit te nemen over een behandeling.

Meer lezen? Hier vind je het rapport: De transparantiemonitor 2023: Door patiënten ervaren mate van samen beslissen stabiel.