Het dossier in het allereerste nummer van 2024 bijvoorbeeld gaat over een leuke ontwikkeling op het gebied van bewegen voor mensen met axiale SpA: virtual reality. Een computergame met een functie. En er zijn ontwikkelingen op het gebied van spierreuma. Een patiënt met jicht vertelt hoe hij met vallen en opstaan de weg naar een pijnvrij leven met jicht vond.

Fietsmaatjes

In ReumaMagazine 1 (eind januari bij iedereen) kun je onder andere lezen over Fietsmaatjes. Fietsmaatjes springen in de bres voor mensen die er graag op uit gaan maar dat niet meer zelfstandig kunnen. Reumatoloog Sander Tas is zo enthousiast over dit initiatief dat hij toen hij op 15 juni 2023 zijn oratie hield in het kader van zijn benoeming tot hoogleraar, een financiële bijdrage voor dit goede doel vroeg. Dankzij alle genodigden kon hij Fietsmaatjes een cheque van vijfduizend euro overhandigen. “Dit geld wordt zo goed besteed!”

Jan Burgmeijer en Tekla Zwinkels kwamen meer dan tien jaar geleden op het idee om fietsritten te organiseren voor mensen met een beperking. Tekla: “Mijn ogen gingen open toen ik mijn tante met haar vriendin zag op haar duofiets en over haar avonturen op de weg hoorde. Dit moesten veel meer mensen mee kunnen maken!”

Proefritje

Het idee is eenvoudig: de maatjes, een vrijwilliger en een gast met een beperking gaan samen op een duofiets er op uit. “Het sleutelwoord is ‘proefritje’”, legt Tekla uit. “Veel mensen aarzelen om mee te gaan fietsen en opperen allerlei bezwaren, een proefritje haalt ze de drempel over.” De Fietsmaatjes hebben door hun maatschappelijke betrokkenheid en groei hun bestaansrecht de afgelopen tien jaar dubbel en dwars bewezen.

Lees over dit en andere onderwerpen in ReumaMagazine 1.