Uit cijfers van het Nationaal Programma Grieppreventie blijkt dat de vaccinatiegraad van de doelgroep voor de griepprik slechts 58% was in 2021. Dat is laag vergeleken met de doelstelling van 75% van de Wereldgezondheidsorganisatie.

Waarom laat je je vaccineren?

Viatris, een internationaal bedrijf in de gezondheidszorg, deed online onderzoek naar de griepprik onder gevaccineerde en niet-gevaccineerde mensen met een chronische aandoening in Europa. Wat zijn de belangrijkste overtuigingen voor mensen met een chronische aandoening om zich te laten vaccineren tegen griep?

De drie belangrijkste antwoorden

De drie belangrijkste factoren voor mensen met een chronische aandoening om zich tegen griep te laten vaccineren zijn:

1) de aanbeveling van hun huisarts (61%)

2) op eigen initiatief een griepprik gehaald (31%)

3) zichzelf beschermen tegen griep vanwege hun onderliggende medische aandoening (18%).

Influenza (griep) is een ziekte die niet moet worden onderschat. Mensen met een kwetsbare gezondheid, denk bijvoorbeeld aan mensen met een chronische aandoening, kunnen veel last hebben van griep wat kan leiden tot verslechtering van hun gezondheidstoestand of een ziekenhuisopname.

Aanbeveling zorgverleners

De waarschijnlijkheid om in de toekomst een griepvaccinatie te halen is sterk afhankelijk van de aanbeveling van zorgverleners en het geloof in de effectiviteit van griepvaccins, zoals door de helft van de respondenten wordt gemeld.

Informatie

Meer informatie over de risico’s die de griep met zich meebrengt, en het belang van vaccineren bij mensen met een kwetsbare gezondheid is hier te vinden.

Voor meer informatie over de griep en griepvaccinatie kun je jouw arts raadplegen.