Vaccinaties en reuma

Overleg zo nodig met je zorgverleners voor je op reis gaat. Zeker als je lang weggaat. Een multidisciplinaire risicobeoordeling (dus door je verschillende zorgverleners) voor mensen met reuma die op reis willen kan dan heel belangrijk zijn. Met reuma  ontwikkel je mogelijk vaker, meer ernstige of atypische infecties. Het advies is dan ook om vaccins die gemaakt zijn van levende ziektekiemen (dus een ‘levend’ vaccin) zo veel mogelijk te vermijden. Voorbeelden van een levend vaccin is het vaccin tegen gele koorts en het tyfusvaccin. Ook bij  niet-levende vaccins zoals die voor influenza, hepatitis A, meningokokken en het niet-levend tyfusvaccin is het belangrijk om je behandelend arts te raadplegen.

Planning en voorbereiding

Voor mensen met reuma die willen reizen, zijn er belangrijke stappen die je kunt nemen. Denk aan het kiezen van geschikte bestemmingen, het controleren van gezondheids- en reisverzekeringen, en het overleggen met een arts over noodzakelijke vaccinaties en medicatieplannen. Het koelen van medicijnen is een belangrijk aspect, waarbij je rekening moet houden met de weersomstandigheden op je reisbestemming en het reserveren  van accommodaties met een koelkast.

Essentiële tips

Essentiële items om in te pakken zijn onder meer een medische verklaring in het Engels, kopieën van recepten van de apotheek, voldoende (extra) medicatie voor de reis en een lijst met noodcontacten.

Ga veilig en zelfverzekerd op reis! Met een zorgvuldige planning en voorbereiding kun je blijven genieten van reizen en avontuurlijke ervaringen.

Wil je meer weten?

Kijk dan ook even op de site van ReumaZorg Nederland.