1 op de 5 Nederlanders heeft een beperking. Het spreekt voor zich dat zij blij zijn met goede fysieke, digitale en sociale toegankelijkheid. Zo kunnen ze immers volwaardig meedoen aan de samenleving. Maar toegankelijkheid is niet alleen goed voor mensen met een beperking. In de Week van de Toegankelijkheid 2023 kan iedereen zien dat toegankelijkheid voor veel meer mensen voordelen heeft: toegankelijkheid loont.

Aandacht voor die andere positieve kant van toegankelijkheid

Een toegankelijk festival trekt meer bezoekers. Een toegankelijke winkel heeft een grotere klantenkring. Een toegankelijk hotel kan meer gasten verwelkomen. Met een toegankelijke website bereik je meer mensen. In een toegankelijke school groeien kinderen met en zonder beperking met elkaar op. En er zijn nog veel meer voorbeelden te geven waarom toegankelijkheid loont.

Voor een grote groep mensen

Het aantal mensen dat toegankelijkheid nodig heeft, is groter dan je denkt! In Nederland hebben ruim twee miljoen mensen een beperking of chronische ziekte. De bevolking vergrijst, waardoor het aantal ouderen met een beperking sterk toeneemt. Zeker 2,5 miljoen mensen hebben moeite met lezen, schrijven en/of rekenen. En volgens de overheid telt Nederland ook nog eens 2,5 miljoen mensen die beperkt digitaalvaardig zijn. En vergeet ook niet de groep mensen die tijdelijk een beperking hebben, bijvoorbeeld wanneer je een arm of been breekt na een val.

Doe je dit jaar ook (weer) mee?

De Week van de Toegankelijkheid is een initiatief van Ieder(in). Ieder(in) hoopt dat ook dit jaar weer veel landelijke en lokale organisaties mee gaan doen aan de Week van de Toegankelijkheid. Dat kan door zelf een activiteit te organiseren waarmee je bij bijvoorbeeld politici, bij jouw gemeente of bij ondernemingen bij jou in de buurt aandacht vraagt voor toegankelijkheid. Je bent helemaal vrij in wat je organiseert. Je kunt ervoor kiezen om iets te doen rond het thema sociale toegankelijkheid, maar dat hoeft niet.

Meer informatie?

Je leest meer over de Week van de Toegankelijkheid op deze website. Kijk ook eens op de website van Ieder(in).