Belangrijk deel oplossing

Dat beaamt ook demissionair minister Ernst Kuipers in de film. Hij stelt dat er actie nodig is. Deze masteropgeleide zorgprofessional zou juist een belangrijke deel van de oplossing kunnen zijn voor de huidige problemen in onder andere de huisartsenzorg, wijk, geestelijke gezondheidszorg en ouderenzorg. Zij hebben een zelfstandige behandelbevoegdheid en behandelen hun patiënten niet alleen medisch maar bieden hen tegelijkertijd verpleegkundige zorg.

Vanaf zaterdag 16 september is de documentaire ‘De Verpleegkundig Specialist’ in meerdere filmtheaters en bioscopen in Nederland te zien. De film heeft op diverse buitenlandse filmfestivals een podium gekregen en inmiddels awards in de wacht gesleept. Vanaf 4 november is de film wereldwijd ook online On Demand te bekijken. In zowel het Nederlands als Engels.

Op snijvlak arts en verpleegkundige

De verpleegkundig specialist is zo’n 26 jaar geleden in de zorg geïntroduceerd door toenmalig minister Els Borst in Nederland. Het doel destijds was om de kwaliteit, samenwerking en communicatie in de zorg te verbeteren en meer vakmensen voor de zorg te behouden. De verpleegkundig specialist is een master opgeleide zorgprofessional en bevindt zich op het snijvlak van de arts en verpleegkundige.

In de documentaire volgt Gwen Jansen van dichtbij vier verpleegkundig specialisten bij de behandeling van hun patiënten. Elk met hun eigen aandachtsgebied en specialisme. Zo is er gefilmd op een huisartsenpost, in de ouderenzorg, in het ziekenhuis maar ook in de (ambulante) geestelijke gezondheidszorg. Tijdens het filmen blijkt Jansen absoluut niet de enige te zijn die de verpleegkundig specialist niet kent en ze legt vast hoe de onbekendheid de verpleegkundig specialisten onnodig belemmert tijdens de zorgverlening.