Iedereen verwacht dat zorg goed geregeld en altijd beschikbaar is. Cybercriminelen deinzen er echter niet voor terug om de zorg aan te vallen met ransomware. Ransomware is malware die de databestanden van gebruikers versleutelt, met als doel om deze later te ontsleutelen in ruil voor losgeld.

Sommige zorg niet beschikbaar

Daardoor kan het gebeuren dat sommige zorg tijdelijk niet beschikbaar is. Zorginstellingen moeten zich bewust worden van de cyberrisico’s en het belang van goede bescherming hiertegen voor de samenleving.

Ieders verantwoordelijkheid

Onderzoek van Z-CERT laat zien hoe belangrijk het is dat zorginstellingen weten met wie ze zakendoen. Alleen zo kan de continuïteit van de zorg gewaarborgd worden. Bedrijven en instellingen die gebruikmaken van ICT-dienstverlening, moeten zeker weten dat hun leverancier voor een zo veilig mogelijk systeem zorgt. Het is namelijk ieders verantwoordelijkheid om de impact van een cyberincident te verkleinen.

Afhankelijk van computersystemen

Bedrijven en organisaties realiseren zich nog onvoldoende dat ze voor belangrijke processen afhankelijk zijn geworden van anderen én van toenemende digitalisering en computersystemen. Het uitvallen van zo’n computersysteem kan grote gevolgen hebben, zeker in de zorg. Bedenk maar wat de gevolgen zijn als beeldzorg niet werkt of recepten niet kunnen worden uitgeschreven. En zo zijn er nog veel meer elementen in de zorg die kwetsbaar zijn voor cyberaanvallen.

Daardoor kunnen grote groepen mensen ineens zonder de juiste zorg komen te zitten. Dat moeten zorginstellingen voorkomen door verantwoordelijkheid te nemen voor cyberrisico’s.